Drie jaar gevangenis en tbs voor stichten treinbranden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Drie jaar gevangenis en tbs voor stichten treinbranden
Haarlem, 19 december 2017

Een 23-jarige IJmuidenaar is veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar en tbs met dwangverpleging. Hij heeft zich schuldig gemaakt aan brandstichtingen in treinen in de periode december 2016 tot april 2017. Dit heeft levensgevaar voor anderen en enorme schade veroorzaakt.

Treinbranden

De branden zijn steeds gesticht in het toilet van de trein. Daar stak de man handdoekjes uit de handdoekenautomaat in brand. Op het moment van de brandstichting zaten er steeds passagiers in de trein. De brand was in drie gevallen al overgeslagen naar de coupé naast het toilet. Vluchten uit een rijdende trein is bijna onmogelijk. De situatie was dus levensgevaarlijk.

Overtuigend bewijs

De man ontkent brand te hebben gesticht. De verdediging bepleitte vrijspraak omdat er niet genoeg bewijs zou zijn. De rechtbank ziet dit anders. Op 2 april 2017 zagen drie agenten dat de man het toilet van een trein inging vlak voordat daar brand ontstond. Alle vijf de branden zijn op dezelfde manier gesticht. Uit camerabeelden, gegevens van de telefoon van de man en informatie van zijn OV-kaarten blijkt dat de man op de momenten dat brand is gesticht steeds in of vlakbij de treinen was. Ook heeft de man aan een vriendin verteld dat hij brand in treinen stichtte. De stukken die de man heeft overgelegd bewijzen zijn onschuld niet. Ook twijfelt de rechtbank aan de betrouwbaarheid ervan. De man heeft eerder een document vervalst.

Eerlijk proces

De verdediging vond dat de man geen eerlijk proces kreeg. Zij kregen namelijk niet de kans de drie agenten vragen te stellen. De rechtbank vond het niet nodig die agenten te horen. Hun verklaringen zijn betrouwbaar en worden ondersteund door ander bewijs.

Geestelijke stoornis

De man heeft een autistische stoornis. Waarschijnlijk speelde dit een rol bij de brandstichtingen. De rechtbank acht de kans op herhaling groot. Ook ziet zij gevaar voor de veiligheid van personen en goederen. Daarom vindt de rechtbank tbs en dwangverpleging nodig.

Straf

De rechtbank vindt de feiten zo ernstig dat naast de tbs ook een straf op zijn plaats is. De rechtbank houdt in het nadeel van de man rekening met zijn strafblad. Hij is eerder veroordeeld voor bedreigingen. Verzachtende omstandigheid is zijn stoornis die hem verminderd toerekeningsvatbaar maakt. De rechtbank vindt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 3 jaar met aftrek van het voorarrest passend.

Benadeelde partij

De NS heeft schade gevorderd van ruim 150.000 euro. Het gaat om het eigen risico van de verzekering en kosten voor vervangend busvervoer. De rechtbank wijst deze schadevordering toe.

Uitspraken

Meest gelezen berichten