Gevangenisstraf voor medeplegers (poging) afdreiging seksfilmpjes

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Gevangenisstraf voor medeplegers (poging) afdreiging seksfilmpjes
Alkmaar, 18 mei 2017

De rechtbank Noord-Holland heeft twee mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen van 24 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar met reclasseringstoezicht, voor het medeplegen van afdreiging en poging tot afdreiging.

Werkwijze en omvang van de zaak

De beide verdachten hebben zich gedurende tien maanden schuldig gemaakt aan (pogingen tot) afdreiging door zich op Skype voor te doen als een vrouw/shemale en te chatten met mannen. De benadeelden verrichten (al dan niet op verzoek) seksuele handelingen voor de camera wat door de verdachten werd opgenomen. Direct na de chatsessie ontvingen benadeelden een link van YouTube of Facebook waarin zij het filmpje van zichzelf zagen. Gedreigd werd dit filmpje openbaar te maken of naar vrienden of familie te sturen. Om te voorkomen dat het filmpje openbaar werd gemaakt of langer openbaar was, moesten benadeelden geld overmaken. Een deel van de benadeelden heeft dit ook gedaan, bij een deel is het bij een poging tot afdreiging gebleven. Uit het dossier volgt dat er bij verdachten in totaal ruim 160 verschillende filmpjes zijn aangetroffen. De rechtszaak betrof 32 slachtoffers. De verdachten zijn voor 6 zaken vrijgesproken vanwege onvoldoende wettig en overtuigend bewijs.

Straf

De rechtbank heeft overwogen dat het dreigen met het zonder toestemming op internet plaatsen van filmpjes met handelingen van intieme, seksuele aard een ernstige inbreuk maakt op de lichamelijke integriteit en de privacy van de slachtoffers.
De verdachten hebben door hun handelen, met als enkel doel financieel gewin, bedreigende en angstige situaties veroorzaakt voor benadeelden. Daarnaast zijn de benadeelden bang dat de filmpjes ooit weer opduiken en is hun vertrouwen in de mens beschadigd. De rechtbank neemt dit de verdachten kwalijk. De rechtbank heeft in haar oordeel meegenomen dat de verdachten blijk hebben gegeven het laakbare van hun eigen handelen in te zien. De rechtbank legt een deel van de straf voorwaardelijk op met reclasseringstoezicht om verdachten ervan te weerhouden zich opnieuw schuldig te maken aan strafbare feiten.
Naast de opgelegde straf moeten de verdachten de slachtoffers verschillende bedragen aan schadevergoeding betalen variërend van enkele honderden tot tienduizenden euro’s.

Uitspraken

Meest gelezen berichten