'Hier zit een gegriefde ondernemer'

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > 'Hier zit een gegriefde ondernemer'
Alkmaar, 27 juni 2016

De kofferbakmarkt in het Noord-Hollandse Schoorl is een begrip. Iedere zondag tot begin september op het grasveld aan de Sportlaan. Schoorlaars Jan van Assem en Hans Sevenhuijsen hebben dit jaar van de gemeente een vergunning gekregen om het gezellige evenement te mogen organiseren. Jan organiseert al 15 jaar de kofferbakmarkten in Camperduin. Voor de onwetenden: op een kofferbakmarkt verkopen mensen oude spullen vanuit de kofferbak. Een kleed voor de auto of een kleine tafel is toegestaan. Er zijn geen kramen.

Ontsteltenis

Tekening van verkoper met oude spullen, deels in de kofferbak en deels achter de auto

De gemeente Bergen ging graag met Jan en Hans van de Hondsbossche Events in zee. Tot ontsteltenis van de oude marktmeester Hein Folgers, die de kofferbakmarkt aan de Sportlaan 10 jaar lang organiseerde maar vorig jaar door de gemeente aan de kant werd gezet en ook niet op een andere plek welkom was. ‘Wij zijn er klaar mee, met deze organisator vallen geen afspraken te maken’, meende burgemeester Hetty Hafkamp van Bergen. Folgers was met stomheid geslagen en wil nu dat de voorzieningenrechter de vergunning voor Hondsbossche Events schorst. Dan maar helemaal geen kofferbakmarkt. 

Weigering

'Waar ik een beetje mee zit’, begint de Alkmaarse rechter
Joke de Feijter, ‘is dat ik mij afvraag wat mijnheer Folgers ermee bereikt als de vergunning voor Hondsbossche Events wordt geschorst. Hij heeft daarmee zelf nog steeds geen evenementenvergunning. Dus wat kunnen we eigenlijk?’ ‘We kunnen niet bereiken dat mijnheer Folgers de kofferbakmarkt mag voortzetten’, geeft advocaat Hans van Oostrum namens de oude marktmeester toe, ‘maar wel dat de wederpartij de markt niet meer mag uitoefenen. Volgende week behandelt de bezwarencommissie van de gemeente 2 bezwaarschriften van mijn cliënt. Er is nu een paar maanden gedraaid met de nieuwe kofferbakmarkt. De gemeente zou in juni besluiten of de markt doorgaat of niet. Dat kan ons helpen bij de behandeling van de bezwaarschriften.’

Positief

En, hoe loopt de ‘nieuwe’ kofferbakmarkt onder Van Assen en Sevenhuijsen in Schoorl, vraagt rechter De Feijter aan gemeentejurist Peter Hink. ‘Heel goed. De toezichthouders hebben geen overtredingen geconstateerd. De omwonenden hebben niet geklaagd. De politie is een paar keer langs geweest en heeft ook geen klachten kunnen noteren. De proefperiode is goed verlopen en de vergunning wordt voortgezet’, aldus Hink. Nee, dan de kofferbakmarkt onder marktmeester Folgers. Gemeentejurist Hink: ‘Er was niet goed geregeld hoeveel mensen op het terrein zouden komen. Ze kwamen extra vroeg voor een plekje en dat zorgde voor overlast. We hebben meerdere keren met mijnheer Folgers gesproken over incidenten en hoe we die eenvoudig konden oplossen. Mijnheer Folgers loste de problemen niet op, de nieuwe marktmeesters wel.’

Zat

De gemeente Bergen was marktmeester Folgers, ‘platgezegd een beetje zat’, aldus gemeentejurist Hink. ‘Het ging niet meer met hem lukken’. Dat het nu wel lukt, heeft er volgens de organisator van de huidige kofferbakmarkt Van Assen mee te maken dat ‘er intens contact is met de gemeente’. ‘Wij hebben 2 verkeersregelaars en als het nodig is, zijn er binnen 20 minuten extra mensen. Huurkrachten lopen rond op het terrein en lossen eventuele problemen op. Er is ook goed contact met de buurt.’ De nieuwe marktmeesters zullen zich niet verzetten als de vergunning alsnog terug zou moeten naar de oude marktmeester, maar de discussie vandaag voegt niets toe. ‘Deze zitting bewijst alleen maar dat het wél goed kan gaan en dat wij die vergunning verdienen.’ 

Verkeersoverlast

Hein Folgers heeft al die tijd rustig naast zijn advocaat gezeten, en ook nu, als bestuursrechter De Feijter hem aanspreekt, blijft hij kalm. De rechter: ‘De klachten over de kofferbakmarkt gingen over de uitvoering. Ik heb gelezen dat u zegt dat u daar niets aan kon doen omdat u te weinig plekken had en de openingstijden te beperkt waren.’ Markmeester Folgers: ‘Ik heb de kofferbakmarkt 10 jaar lang georganiseerd. Al die tijd had ik geen problemen. Dat kwam omdat ik om 6 uur begon. Er was nooit verkeersoverlast. Maar toen ging de gemeente zich ermee bemoeien en moest de poort om 8 uur open en werd om half 10 begonnen. Dan vraag je om problemen, en die kwamen er ook. Vooral als het extra druk is.’ Hein Folgers was graag, juist vanwege de verkeersproblemen op de topdagen, uitgeweken naar een andere plek in Bergen, maar de gemeente, die dat eerst zag zitten weigerde uiteindelijk de omgevingsvergunning. ‘U gaat ons daarover terugzien’, aldus Folgers’ advocaat Van Oostrum. 

Schadevergoeding

Terugzien in de Alkmaarse rechtszaal, omdat ‘hier een gegriefde ondernemer zit die meent dat hij ten onrechte geen verdere vergunning heeft gekregen en vervolgens totaal ten onrechte geen partij mag zijn bij een nieuwe kofferbakmarktlocatie’, aldus advocaat Van Oostrum. ‘Als de gemeente niet met mijnheer Folgers in zee wil en de kofferbakmarkt op de Sportlaan wil houden met een andere marktmeester, dan moet dat met een schadevergoeding worden opgelost.’ Maar waarvoor waren de heren vandaag ook weer naar de rechtbank in Alkmaar gekomen? Om de rechtbank te vragen de vergunning voor de huidige kofferbakmarkt te schorsen. Rechter Joke de Feijter kon aan het begin van de zitting weinig met dit verzoek, en kan er nog steeds weinig mee. ‘Laten we het verzoek maar intrekken. Dat bespaart u een hoop papierwerk’, besluit advocaat Van Oostrum. ‘Dat is zo. We hebben deze zitting gebruikt om te praten’, reageert de rechter. ‘En u gaat ons terugzien’, weet advocaat Van Oostrum.

Uitspraken

Meest gelezen berichten