Individuele medewerker geen partij bij CAO KLM

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Individuele medewerker geen partij bij CAO KLM
Haarlem, 12 februari 2015

Een medewerker van de KLM vorderde in deze zaak dat de rechtbank beslist dat KLM door uitbesteding van het vliegtuigonderhoud aan een ander in strijd handelt met o.a. de CAO voor KLM grondpersoneel. Daarnaast vorderde hij een verbod om het KLM-eigen onderhoud uit te besteden, onder een dwangsom van €25.000 per dag. De medewerker werkt sinds 1985 op de afdeling vliegtuigonderhoud en is lid van de Nederlandse Vereniging van Luchtvaart Technici. Deze vakbond is partij bij de CAO voor KLM Grondpersoneel.

Wat heeft de rechtbank beslist?

De rechtbank oordeelt dat de inleidende tekst van de CAO van de KLM geen onderdeel is van de CAO zodat de medewerker hieraan geen rechten kan ontlenen. Daarnaast oordeelt de rechtbank dat uit het protocol van de KLM wel de verplichting voortvloeit om de werkgelegenheid van de vaste medewerkers veilig te stellen. Nu er geen gedwongen ontslagen zijn heeft de KLM deze verplichting niet geschonden. De rechtbank oordeelt ook dat een medewerker zich niet kan beroepen op artikel 4.5 van de CAO omdat hij als individuele werknemer geen partij is bij de CAO.

Uitspraken

Meest gelezen berichten