Landbouwer veroordeeld voor veroorzaken ongeval, een andere vrijgesproken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Landbouwer veroordeeld voor veroorzaken ongeval, een andere vrijgesproken
Alkmaar, 27 mei 2016

De rechtbank heeft in een zaak tegen twee landbouwers die verdacht werden van het veroorzaken van een of meerderen ongevallen, geoordeeld dat één moet worden vrijgesproken en één moet worden veroordeeld.

Op 7 november 2013 vond op de Dergmeerweg te Warmenhuizen een ernstig verkeersongeval plaats. Daarbij kwam een slippende auto tegen een boom tot stilstand. Het inzittende jongentje van twee jaar oud liep onder andere een schedelbasisfractuur op. Op dezelfde Dergmeerweg kwam een week later op 13 november 2013 een slippende auto in de sloot terecht, waarbij de betrokken automobiliste gelukkig geen letsel opliep. Op beide dagen werd kool gerooid en werd met tractoren met rooiwagens een stuk over de Dergmeerweg gereden, waarbij veel modder en prut op de weg werd achtergelaten.

Vrijspraak landbouwer E.

De rechtbank is het met de officier van justitie eens, dat de landbouwer E. geen blaam treft voor het ongeval op 7 november 2013: E. was eerder in de middag al gestopt met rooien en had de weg schoongemaakt, en is dus vrijgesproken. Voor het ongeval op 13 november 2013 stond E. niet terecht omdat hij de weg die dag niet had gebruikt.

Veroordeling landbouwer B.

De rechtbank acht landbouwer B. wél voor beide ongevallen verantwoordelijk. Op beide dagen had hij verzuimd na het rijden met de rooiwagens de weg onmiddellijk schoon te maken. De officier van justitie had voor het misdrijf van 7 november een werkstraf van 80 uur en een voorwaardelijke rijverbod van 6 maanden gevorderd, en voor de overtreding op 13 november, waarbij dus geen ernstig letsel was veroorzaakt, een geldboete van 900 euro, waarvan de helft voorwaardelijk.

Boven de eis uit

In haar vonnis gaat de rechtbank boven de eis van de officier uit. Daarbij heeft zwaar gewogen, dat de landbouwer B. na het ongeval op 7 november 2013 gewoon op de oude voet is verder gegaan. Bovendien schuift landbouwer B. ten onrechte de schuld in de schoenen van de gemeente en de betrokken automobilisten. De rechtbank heeft rekening gehouden met de ouderdom van de strafbare feiten maar heeft B voor het misdrijf van 7 november 2013 tot 2 weken voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld, 40 uren werkstraf en 6 maanden voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid, en voor de overtreding van 13 november 2013 tot een voorwaardelijke hechtenis van 2 weken en een geldboete van 450 euro.

Uitspraken

Meest gelezen berichten