Rechtbank doet opnieuw uitspraak in zaak over onjuiste tapgesprekken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Rechtbank doet opnieuw uitspraak in zaak over onjuiste tapgesprekken
Alkmaar, 29 november 2016

Rechtbank behandelt een zaak opnieuw nadat in hoger beroep het hof de zaak heeft terugverwezen naar de rechtbank wegens onjuiste tapgesprekken.

Eerder vonnis rechtbank

De rechtbank heeft bij vonnis van 20 maart 2013 (ECLI:NL:RBNHO:2013:BZ4987) het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk in de vervolging van verdachte verklaard, omdat bij de uitwerking van telefoontaps ernstige fouten zijn gemaakt. Een aantal tapgesprekken was onjuist dan wel onvolledig weergegeven in de processen-verbaal.

Oordeel in hoger beroep

In hoger beroep heeft het hof bij arrest van 27 januari 2015 (ECLI:NL:GHAMS:2015:152) op basis van nader onderzoek naar de uitwerking van de telefoontaps geoordeeld dat de gang van zaken rondom deze verslagen veel te wensen overliet, maar dat de fouten niet zodanig ernstig zijn dat de verdachte geen eerlijk proces meer kan krijgen. Het hof heeft het Openbaar Ministerie ontvankelijk verklaard in de vervolging en de zaak teruggewezen naar de rechtbank.

OM ontvankelijk maar wel lagere straf

De rechtbank heeft de zaak vervolgens opnieuw behandeld en met inachtneming van de inhoud van genoemd arrest van het Hof vastgesteld dat het geconstateerde vormverzuim in hoger beroep goeddeels is hersteld en dat voor het overige de mogelijkheid tot herstel alsnog bestaat, zodat er geen grond aanwezig om het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren in de vervolging. In het kader van artikel 359a Sv komt een alternatief van strafvermindering en bewijsuitsluiting evenmin aan de orde, nu geen sprake is van een onherstelbaar verzuim. Dit neemt niet weg dat de onjuiste uitwerking van de tapgesprekken zoals door de raadsman is aangevoerd, wel van invloed is geweest op het verloop van het strafproces. Deze tapgesprekken hebben immers zonder enige twijfel een belangrijke, zo niet doorslaggevende, rol gespeeld bij beslissingen die in het kader van de doorzoeking van de woning en de voorlopige hechtenis van verdachte zijn genomen. Ook is verdachte geconfronteerd met een langdurig procesverloop. De rechtbank heeft met deze omstandigheden rekening gehouden bij de hoogte van de straf.

Verdachte is voor het dealen van harddrugs gedurende één jaar en bezit van xtc en cocaïne veroordeeld tot een gevangenisstraf van een maand.

Uitspraken

Meest gelezen berichten