Ruim 7 jaar cel voor drugsmisdrijven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Ruim 7 jaar cel voor drugsmisdrijven
Haarlem, 11 maart 2016

De rechtbank Noord-Holland heeft in het onderzoek Hyena zes verdachten, onder wie de 32-jarige hoofdverdachte H., veroordeeld voor onder meer Opiumwetfeiten, deelneming aan een criminele organisatie, witwassen, uitkeringsfraude en het bezit van een jammer (apparaat om mobiel telefoonverkeer en plaatsbepaling met gps te verstoren of onmogelijk te maken). H. heeft hiervoor van de rechtbank een gevangenisstraf gekregen van 7 jaar en 3 maanden. Daarnaast heeft de rechtbank aan hem de maatregel ter ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel opgelegd voor een bedrag van 55.187,73 euro. De feiten vonden plaats in de periode van 4 april 2012 tot en met 12 maart 2013, voornamelijk in de gemeente Haarlemmermeer. De vriendin van H, die enkel werd verdacht van witwassen, is vrijgesproken.

Criminele organisatie en drugs

De rechtbank is van oordeel dat H. samen met twee anderen heeft deelgenomen aan een criminele organisatie, die was gericht op het plegen van misdrijven strafbaar gesteld bij de Opiumwet. Een van deze misdrijven is de bij dit vonnis bewezenverklaarde uitvoer van 4,47 kilogram cocaïne en 3,87 kilogram amfetamine naar Zweden op 27 november 2012. Medeverdachte C.R. heeft voor zijn deelname aan deze feiten een gevangenisstraf van 4 jaar en 6 maanden gekregen.
De drugs zaten verborgen in een speciaal daartoe geprepareerde auto die door twee koeriers naar Zweden is gereden en daar vervolgens is onderschept door de douane. In Zweden zijn voor dit transport de twee koeriers veroordeeld en ook drie mannen die aanwezig waren toen de koeriers de drugs wilden afleveren. De rechtbank in Haarlem heeft de dochter van één van de koeriers wegens medeplichtigheid aan dit transport veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden.

Ook heeft H. zich met twee medeplegers tussen 1 november 2012 en 15 januari 2013 schuldig gemaakt aan het voorbereiden van het invoeren van drugs. Zij wilden toen eenmaal 2 kilo cocaïne en eenmaal 5 kilo cocaïne vanuit Peru naar Nederland invoeren. Medepleger De V. was werkzaam in de bagagekelder op Schiphol en had als taak om daar de drugs uit de bagage te halen. Dit is echter niet gelukt, omdat er in Peru geen cocaïne aan boord van het vliegtuig is gebracht. De V. is veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf. Bij hem is een geldbedrag van 5.000 euro in beslag genomen. De rechtbank heeft dit bedrag verbeurdverklaard, omdat De V. dit geld door middel van het strafbare feit heeft verkregen. Gelet op deze verbeurdverklaring heeft de rechtbank de vordering tot ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel gesteld op 0 euro. Medepleger A. die voor de organisatie naar Peru reisde om daar contact te onderhouden met derden, is veroordeeld tot 10 maanden gevangenisstraf. Hij kreeg deze straf ook omdat hij in zijn woning een stroomstootwapen had. De rechtbank sprak A. vrij van deelneming aan een criminele organisatie.

Witwassen

De rechtbank heeft H. ook veroordeeld voor gewoontewitwassen. De rechtbank acht bewezen dat hij in totaal 280.000 euro heeft witgewassen en dat hij daarnaast voor een bedrag van ruim 55.000 euro aan onverklaarbaar vermogen had. Verdachte heeft bij het witwassen van een bedrag van 100.000 euro hulp gehad van zijn broer. Deze broer heeft hiervoor 4 maanden gevangenisstraf gekregen. De rechtbank sprak de broer vrij van het medeplegen van witwassen van een bedrag van 300.000 euro.

Uitkeringsfraude

Daarnaast heeft H. volgens de rechtbank herhaaldelijk ten onrechte een uitkering ontvangen voor een bedrag van in totaal bijna 38.000 euro. De rechtbank heeft bij de strafoplegging wel rekening gehouden met het feit dat door verdachte de helft van dit bedrag aan de gemeente is terugbetaald.

Uitspraken

Meest gelezen berichten