Spoorwegovergang Laantje van Alverna is openbaar

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Spoorwegovergang Laantje van Alverna is openbaar
Haarlem, 13 maart 2015

De bestuursrechter van de rechtbank Noord-Holland oordeelt dat de spoorwegovergang naar het Laantje van Alverna in Heemstede openbaar is. Dit betekent dat ProRail de spoorwegovergang niet mocht afsluiten. De gemeente zal in beginsel tegen die afsluiting moeten optreden.

Door verjaring openbaar

ProRail heeft de onbewaakte spoorwegovergang naar het Laantje van Alverna in Heemstede met het oog op de maatschappelijke veiligheid afgesloten. De Fietsersbond en Wandelnet hebben deze afsluiting aangevochten bij de bestuursrechter. De rechter oordeelt nu dat de spoorwegovergang door verjaring openbaar is geworden. De Fietsersbond en Wandelnet hebben volgens de rechter bewezen dat de overgang gedurende een onafgebroken periode van ten minste dertig jaren voor een ieder vrij toegankelijk is geweest.

Gemeente moet opnieuw beslissing nemen

Vanwege dit openbare karakter is de afsluiting in strijd met de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Heemstede. De gemeente is daarom in beginsel verplicht om tegen deze overtreding op te treden. De gemeente heeft het verzoek van de Fietsersbond en Wandelnet om de spoorwegovergang weer openbaar en toegankelijk te laten maken echter afgewezen. De bestuursrechter draagt de gemeente in zijn uitspraak nu op om hierover een nieuwe beslissing te nemen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten