Straf voor veroorzaker dodelijk verkeersongeval Limmen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Straf voor veroorzaker dodelijk verkeersongeval Limmen
Alkmaar, 01 maart 2013

De rechtbank heeft op 1 maart 2013 een 24-jarige man veroordeeld omdat hij een motorscooter bestuurde zonder in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs, een ongeval heeft veroorzaakt waardoor een ander werd gedood en omdat hij er na het ongeval vandoor is gegaan.

Op 26 maart 2011 reed de man ’s avonds in Limmen op een motorscooter met achterop een passagier. Hij reed te hard en voerde geen verlichting. Hij werd daardoor te laat opgemerkt door een hem tegemoet komende bestelauto die linksaf wilde slaan. De man probeerde de bestelauto te ontwijken door hard te remmen waardoor zijn passagier werd “gelanceerd”, op het wegdek terecht is gekomen en aan de gevolgen van deze val is overleden.

De rechtbank vindt dat de man door zijn grote onvoorzichtigheid schuld heeft aan het ongeval en verwijt hem dat hij de plaats van het ongeval heeft verlaten. Hij heeft daarom een werkstraf van 180 uur en een gevangenisstraf van twee maanden opgelegd gekregen. Die gevangenisstraf hoeft de man, die na het ongeval excessief drugs en alcohol is gaan gebruiken, niet uit te zitten op voorwaarde dat hij zich verder laat behandelen voor zijn verslavingen.

Voor het rijden zonder rijbewijs, waarvoor de man overigens eerder is veroordeeld, heeft hij nog eens twee weken voorwaardelijke hechtenis gekregen. Ook heeft de rechtbank bepaald dat hij gedurende vier jaar geen motorrijtuigen mag besturen. Bij het bepalen van de straf, die minder zwaar is dan door de officier van justitie gevorderd, heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat niet bewezen kan worden dat de man roekeloos heeft gereden zoals de beschuldiging luidde en dat het slachtoffer een goede vriend van hem was. Ten slotte heeft de rechtbank de man veroordeeld tot het vergoeden van de schade die de vader van het slachtoffer als gevolg van het ongeval heeft geleden.

Uitspraken

Meest gelezen berichten