Straffen tussen 10 en 20 jaar voor Purmerlandmoorden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Straffen tussen 10 en 20 jaar voor Purmerlandmoorden
Haarlem, 17 juni 2014

Op 17 juni 2014 heeft de rechtbank Noord-Holland uitspraak gedaan in de Purmerlandmoorden. Het ging daarbij om een drievoudige moord in Purmerland eind 2011. Twee slachtoffers werden gevonden bij het Burgtpad. Het derde slachtoffer werd een maand later ongeveer 6.5 km verderop in het Noord-Hollands Kanaal aangetroffen. Deze moorden hielden verband met een conflict in de drugswereld, waarbij een van de verdachten door het slachtoffer B. werd afgeperst en bedreigd.
Vier verdachten stonden voor de moorden terecht. Drie van hen werden ook beschuldigd van andere strafbare feiten, waaronder verboden wapenbezit en het hebben van een hennepplantage.

De rechtbank oordeelt onder meer op basis van het forensisch onderzoek en getuigenverklaringen dat bewezen is dat twee van de vier verdachten zich samen schuldig hebben gemaakt aan doodslag van B., het slachtoffer dat in het Noord-Hollands kanaal is gevonden. Het is geen moord maar doodslag omdat het niet het vooropgezet plan was om hem te vermoorden. Ze waren namelijk van plan B. te beroven of te ontvoeren. De twee andere verdachten waren op de Kanaaldijk weliswaar aanwezig maar zij worden vrijgesproken omdat niet gebleken is dat zij wisten wat daar ging gebeuren.
 
De kort daarop volgende moorden op de twee andere slachtoffers aan het Burgtpad zijn volgens de rechtbank door drie verdachten samen gepleegd. Het besluit om deze twee te vermoorden kwam voort uit de dood van B. Daarbij heeft de eerste verdachte geroepen “er zijn er nog twee” en de anderen gevraagd mee te gaan naar het Burgtpad en hen daar in de auto naar toe geleid. De tweede verdachte was de bestuurder van de auto die met de schutter naar het Burgtpad reed. De derde verdachte heeft samen met een inmiddels overleden persoon op de slachtoffers geschoten. Niet duidelijk is wie het dodelijke schot heeft gelost. 

Straffen

De eerste verdachte Van L. die bij de twee moorden op het Burgtpad betrokken was, heeft een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 12 jaar gekregen. Hij is door de rechtbank op grond van rapportages die door een psycholoog en een psychiater over hem zijn uitgebracht verminderd toerekeningsvatbaar verklaard.
 
De tweede verdachte L., de bestuurder, is wegens zijn aandeel in de twee moorden op de slachtoffers aan het Burgtpad veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 10 jaar. Hij is vrijgesproken van verboden wapenbezit.
 
De derde verdachte P. de schutter die bij alle drie moorden op beide plekken was betrokken is vanwege zijn aandeel daarin veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 20 jaar.
 
De vierde verdachte W. die zelf niet op de moordlocaties aanwezig is geweest, is wel schuldig bevonden aan de dood van B. Hij is daarnaast ook schuldig bevonden aan het bezit van een hennepplantage en aan ‘stekkenhandel’. Hij is veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 10 jaar.
 
De verdachten moeten de uitvaartkosten van de drie slachtoffers aan hun familie vergoeden.
 
Voor meer informatie over de totstandkoming van de uitspraak kunt u de film bekijken.

Uitspraken

Meest gelezen berichten