Tbs en behandeling voor zware mishandeling van vader met de dood als gevolg

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Tbs en behandeling voor zware mishandeling van vader met de dood als gevolg
Almaar, 21 september 2015

De rechtbank Noord Holland locatie Alkmaar heeft op 21 september 2015 de 31-jarige M. uit Alkmaar vrijgesproken van moord en doodslag op zijn vader maar wel Tbs en dwangverpleging opgelegd voor zware mishandeling met de dood als gevolg.

De rechtbank Noord Holland locatie Alkmaar heeft op 21 september 2015 de 31-jarige M. uit Alkmaar vrijgesproken van moord en doodslag op zijn vader maar wel Tbs en dwangverpleging opgelegd voor zware mishandeling met de dood als gevolg.

Verdachte was op 28 augustus 2014 erg boos geworden op zijn vader die hij daarna van de trap heeft geduwd en met kracht tegen zijn hoofd heeft geslagen, als gevolg waarvan zodanig hersenletsel is ontstaan dat deze is overleden.

De rechtbank heeft verdachte vrijgesproken van moord en van doodslag omdat er geen sprake is geweest van voorbedachte raad en er evenmin opzet is geweest op de dood.
 
Wel acht de rechtbank opzet aanwezig op zware mishandeling met de dood als gevolg. Er is geen sprake van een situatie waarin ieder inzicht van verdachte in zijn handelen heeft ontbroken.

​Niet strafbaar

De rechtbank vindt de verdachte niet strafbaar, omdat het feit hem niet kan worden toegerekend. De zwakzinnige man was ten tijde van zijn handelen ernstig psychotisch ontregeld.

​Verpleging in een kliniek

De gedragsdeskundigen van het Pieter Baan Centrum hebben geadviseerd om de maatregel van terbeschikkingstelling met bevel tot dwangverpleging op te leggen, zo mogelijk in Hoeve Boschoord of een vergelijkbare instelling. De deskundigen hebben op de zitting toegelicht waarom de kans op herhaling van een ernstig feit aanwezig is en waarom plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis niet toereikend wordt geacht.
 
De rechtbank heeft overeenkomstig dit advies de terbeschikkingstelling van de man gelast en bevolen dat hij van overheidswege zal worden verpleegd, zo mogelijk in Hoeve Boschoord, zodat de verdachte zo spoedig mogelijk in een passende instelling zal worden verpleegd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten