Tbs’er krijgt 3 jaar cel voor verkrachting en beroving bejaarde vrouw

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Tbs’er krijgt 3 jaar cel voor verkrachting en beroving bejaarde vrouw
Alkmaar, 10 juni 2016

De rechtbank Noord-Holland, locatie Alkmaar, heeft op 10 juni 2016 3 jaar gevangenisstraf opgelegd aan de 44-jarige Y. De rechtbank acht bewezen dat hij op 20 november 2015 een 75-jarige alleenwonende vrouw heeft verkracht in haar woning, haar portemonnee, bankpas en jas heeft meegenomen en geld heeft gepind van haar bankrekening.

Het misdrijf

Voorgevel rechtbank Noord-Holland, locatie Alkmaar
Rechtbank Noord-Holland, locatie Alkmaar

In de nacht van 19 op 20 november 2015 heeft Y. rond middernacht aangebeld bij de woning van het slachtoffer. Hij vertelde haar buurman te zijn en inbrekers in de tuin te hebben gezien, waarop zij hem in goed vertrouwen binnen liet. Y. heeft de vrouw daarna bedreigd en gedwongen tot seks in haar eigen slaapkamer. Bij vertrek heeft Y. een portemonnee, bankpas en een jas van de vrouw meegenomen en kort daarna 250 euro van haar bankrekening gepind. Y. heeft het feit grotendeels bekend, maar heeft verklaard geen geweld te hebben gebruikt en de pincode desgevraagd van de vrouw te hebben gekregen.

Bedreiging met geweld bij het zedenmisdrijf

De rechtbank acht verkrachting bewezen door de feitelijke situatie die Y. heeft gecreëerd in de woning van het slachtoffer en door haar te bedreigen met geweld. Zo heeft Y. haar onder meer gezegd dat ze moest doen wat hij zei omdat hij ‘een loslopende seriemoordenaar’ was. Het slachtoffer werd daarop zo angstig dat zij geen verzet durfde te plegen, aldus haar verklaring. Y. heeft bevestigd dat hij dit heeft gezegd en dat het slachtoffer doodsbang was.

Geen geweld of dreiging met geweld bij de diefstal

De diefstal heeft direct aansluitend op het zedenmisdrijf plaatsgevonden waarbij Y. volgens de rechtbank gebruik heeft gemaakt van de grote angst bij het slachtoffer. Van vrijwillige afgifte van de goederen door het slachtoffer is daarom geen sprake. De rechtbank veroordeelt Y. wél voor de diefstal, maar acht niet bewezen dat daarbij geweld is gebruikt of gedreigd is met geweld, gelet op de wijze waarop dit aan Y. wordt verweten. De in de tenlastelegging opgesomde handelingen vormen volgens de rechtbank geen nadere omschrijving van geweld of dreiging met geweld.

Strafmotivering

Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan een zéér ernstig feit. Hij heeft op grove wijze inbreuk gemaakt op de lichamelijke en geestelijke integriteit van het slachtoffer. De gebeurtenis moet voor de 75-jarige vrouw een zeer vernederende en angstaanjagende ervaring zijn geweest, temeer nu die plaatsvond in haar eigen woning. Verdachte heeft geen enkel respect getoond voor het welzijn van het slachtoffer. Ook de diefstal van haar spullen en het pinnen van het geld van het slachtoffer zijn zeer kwalijke feiten, zeker gelet op de context waarin zij zijn gepleegd.

Straf

Bij de bepaling van de hoogte van de straf heeft de rechtbank het volgende overwogen. De bewezenverklaarde feiten rechtvaardigen op zichzelf een gevangenisstraf van 4 jaar. In deze zaak is echter sprake van een bijzondere situatie. Y. heeft in verband met een ander delict al jaren tbs met dwangverpleging achter de rug en bevond zich in de eindfase van de behandeling. De tbs was al voorwaardelijk beëindigd en Y. was bezig met zijn resocialisatie. De veroordeling in deze zaak doorkruist dit traject en zal tot gevolg hebben dat hervatting van de dwangverpleging zal worden verzocht en naar verwachting ook zal volgen. De rechtbank gaat ervan uit dat Y. – na het uitzitten van zijn gevangenisstraf - weer zal worden opgenomen in een tbs-kliniek met dwangverpleging. Om die reden legt de rechtbank 3 jaar gevangenisstraf op.

Uitspraken

Meest gelezen berichten