Tot vierentwintig maanden voor voorbereiding, poging en geslaagde ram- en plofraken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Tot vierentwintig maanden voor voorbereiding, poging en geslaagde ram- en plofraken
Alkmaar, 18 januari 2016

De rechtbank Noord-Holland, locatie Alkmaar, heeft op 18 januari 2016 in het onderzoek Alkes vier verdachten veroordeeld voor voorbereiding van  plofkraken in Bergeijk (2014) en  Hoorn (2015), een poging tot een ram-/plofkraak in Almere (2011) en een geslaagde ram-/plofkraak in Joure (2014). Eén van de verdachten is ook veroordeeld voor de heling van een Mini Cooper. Twee verdachten in dit grootschalige onderzoek zijn volledig vrijgesproken. 

DNA

Bij de ram- en plofkraken in dit onderzoek draaide het grotendeels om de vraag of het aangetroffen DNA op goederen die bij de geldautomaten waren achtergebleven voldoende bewijs opleverde. Het betrof - onder meer - aangetroffen bivakmutsen, handschoenen en gereedschap. De verdediging heeft als voornaamste verweer gevoerd dat aangetroffen DNA-mengprofielen niet kunnen leiden tot een veroordeling. In de gevallen dat een volledig DNA-profiel werd aangetroffen is aangevoerd dat het DNA van de verdachte ook op een eerder moment daarop kan zijn gekomen, waardoor niet onomstotelijk vast staat dat de verdachte heeft deelgenomen aan de voorbereiding van, poging tot of geslaagde ram-/plofkraak.
Bij een aanzienlijk deel van de zaken heeft de rechtbank geoordeeld dat het standpunt van de verdediging juist is volgens de jurisprudentie van de Hoge Raad zodat géén veroordeling kan volgen. In een aantal zaken is de rechtbank echter wél tot een veroordeling gekomen. Daarbij ging het om ter plekke aangetroffen goederen die met een plofkraak verband hielden, waarop een volledig DNA-profiel van een verdachte werd aangetroffen. Daarnaast werd in enkele zaken op meerdere ter plekke aangetroffen goederen een DNA-profiel van eenzelfde verdachte aangetroffen, zodat ook in dat geval een veroordeling volgt.

Hoorn

Twee verdachten zijn veroordeeld voor voorbereidingshandelingen van een plofkraak in Hoorn eind januari 2015. Eén verdachte werd omstreeks 04.00 uur in een steeg aangehouden op een scooter met afgeplakte verlichting en zonder kenteken. De verdachte droeg een kogelwerend vest en een bivakmuts. In de steeg stonden diverse plofkraak gerelateerde goederen, alsook een tas met kraaienpoten. Een tweede verdachte, die in eerste instantie ontkwam, werd even later in de omgeving aangehouden. De eerst ter terechtzitting afgelegde alternatieve verklaringen van beide verdachten voor hun aanwezigheid die nacht heeft de rechtbank als ongeloofwaardig terzijde geschoven.

Criminele organisatie

Alle zes verdachten zijn vrijgesproken van deelname aan een criminele organisatie. Weliswaar hebben diverse plofkraken op soortgelijke wijze plaatsgevonden, maar in het onderzoek is in het geheel niet vastgesteld dat er enig contact is geweest tussen de verschillende verdachten. Evenmin of er georganiseerd is samengewerkt, sprake was van enige structuur of van regels of een bepaalde rolverdeling tussen de verdachten. Derhalve is er onvoldoende bewijs voor een veroordeling voor dit feit oordeelt de rechtbank.

Uitspraken

Meest gelezen berichten