Laden...

Uiteindelijk geen veroordeling voor poging of voorbereiding van overval Sigarenmagazijn

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Uiteindelijk geen veroordeling voor poging of voorbereiding van overval Sigarenmagazijn
Haarlem, 01 november 2018

Een 14-jarige en een 16-jarige verdachte zijn ontslagen van alle rechtsvervolging voor de poging tot of de voorbereidingshandelingen voor het overvallen van Sigarenmagazijn Delftwijk Sam in Haarlem op 10 februari 2018.

De rechtbank gaat op basis van de diverse verklaringen ervan uit dat de beide verdachten het Sigarenmagazijn zijn ingegaan, met het plan Sisha-pennen te stelen en later door te verkopen. Ze hadden een nep-vuurwapen en een ploertendoder bij zich om de eigenaar van de winkel, indien nodig, te kunnen bedreigen. Kort na binnenkomst in de winkel besloten ze echter weer weg te gaan, omdat ze het toch geen goed plan vonden. Zij waren door naar binnen te gaan dus wel begonnen met de uitvoering van het plan, maar zijn vrijwillig daarvan teruggekomen. Vanwege deze vrijwillige terugtred is het geen strafbaar feit en kunnen de verdachten dus ook niet voor een poging tot overval veroordeeld worden.

Poging en voorbereidingshandelingen

De officier van justitie heeft in deze zaak de beide verdachten zowel de poging tot het overvallen als de voorbereidingshandelingen daarvoor ten laste gelegd. Bij poging of voorbereidingshandelingen voor hetzelfde misdrijf is het, volgens de rechtbank, niet mogelijk beide bewezen te verklaren. Nu de poging bewezen is verklaard, maar uiteindelijk geen strafbaar feit oplevert vanwege het vrijwillig terugtreden van de verdachten, komt de rechtbank niet meer toe aan een beoordeling van de voorbereidingshandelingen.

Hierdoor kan de winkeleigenaar ook niet in zijn vordering als benadeelde partij worden ontvangen, hoewel hij natuurlijk best geschrokken kan zijn van het binnenkomen van de verdachten in zijn winkel.

Wapenbezit

Bij de 14-jarige verdachte was de dagvaarding met betrekking tot een ploertendoder niet volledig en dus nietig. Er was op de dagvaarding niet vermeld wat hem verweten werd.
De 16-jarige verdachte werd voor het bezit van een nep-vuurwapen wel veroordeeld. Met zo’n voorwerp kan je immers iemand bedreigen, een ander ziet niet dat het nep is. Hij kreeg 30 uren werkstraf, overeenkomstig de gebruikelijke straf voor dit soort feiten. Daarvan worden de dagen dat hij in voorlopige hechtenis vast zat, afgetrokken.

Uitspraken