Vergunning voor paardenbak op landgoed Elswoutshoek te Overveen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Vergunning voor paardenbak op landgoed Elswoutshoek te Overveen
Haarlem, 16 mei 2013

De rechtbank Noord-Holland heeft burgemeester en wethouders van de gemeente Bloemendaal (B&W) opgedragen een omgevingsvergunning te verlenen voor een paardenbak aan de noordwestzijde van het landgoed Elswoutshoek te Overveen. 

Elswoutshoek is een rijksmonument. B&W hebben geweigerd een omgevingsvergunning te verlenen voor het wijzigen van dit monument ten behoeve van de aanleg van de paardenbak. B&W hebben in de procedure bij de rechtbank gesteld dat ten tijde van de aanwijzing van Elswoutshoek als monument aantoonbaar geen paardenbak aanwezig was aan de noordwestzijde van het landgoed. De rechtbank heeft B&W in een tussenuitspraak in de gelegenheid gesteld dit aan te tonen. In de einduitspraak oordeelt de rechtbank dat B&W hierin niet zijn geslaagd.

Geen onderbouwing

Het dossier bevat ten minste aanwijzingen dat ooit sprake is geweest van een paardenbak aan de noordwestzijde van het landgoed. De rechtbank gaat ervan uit dat de paardenbak aan de noordwestzijde ook aanwezig was ten tijde van de aanwijzing van het landgoed als monument, nu B&W het tegendeel niet hebben kunnen onderbouwen. In dat geval is geen omgevingsvergunning vereist voor het wijzigen van een monument. Nu er ook geen andere redenen zijn om de omgevingsvergunning te weigeren, moeten B&W de vergunning verlenen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten