Veroordelingen in het ANDES-proces

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Veroordelingen in het ANDES-proces
Haarlem, 05 maart 2015

De rechtbank Noord-Holland heeft in het mega-proces ANDES aan de hoofdverdachten Danny K. en Dick V. gevangenisstraffen opgelegd van 54 en 36 maanden met aftrek van de tijd die zij al hebben vastgezeten. Zij werden veroordeeld vanwege het vormen van een criminele organisatie, het op grote schaal witwassen van crimineel verkregen gelden en het bedreigen met geweld van (ex)partners en anderen.

Criminele organisatie

K. is door de rechtbank gezien als leider van de criminele organisatie waarbij hij opdrachten gaf en medeverdachten aanstuurde. V. incasseerde voor de organisatie gelden en voorzag via zijn sportschool in auto’s. Daarnaast werden nog twee verdachten als lid van deze organisatie gezien en ook zij werden tot langere straffen veroordeeld. Witwassen K. zorgde voor woningen, auto’s en levensonderhoud van (ex)partners, betaalde vele dure vakanties en kocht horloges voor aanzienlijke bedragen. Hij leidde een luxe leven, waarin het hem en anderen aan weinig materiële zaken ontbrak. En dat terwijl verdachte niet op een adres in Nederland stond ingeschreven, geen bankrekeningen in Nederland heeft en niet bekend is bij de Belastingdienst of de Kamer van Koophandel. Het kan volgens de rechtbank dan ook niet anders dan dat deze miljoenen euro’s een criminele herkomst hebben.
De rechtbank heeft V. ook nog veroordeeld vanwege het bezit van munitie en vele mishandelingen.

Willem H.

H. is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 46 dagen voor de bedreiging van Peter R. de Vries op 25 april 2013 en vrijgesproken van afpersing van een voormalig leider van de Hell’s Angels in Amsterdam. Daarnaast moet H. vanwege een oude veroordeling nog 90 dagen vastzitten.

Overige veroordelingen

De vele overige verdachten, waaronder ex-partners van K., zijn eveneens veroordeeld tot straffen, variërend van onvoorwaardelijke gevangenisstraffen tot werkstraffen.

Bijzonderheden

Dick V. is eerder door de rechtbank geschorst geweest, maar vanwege een mogelijke aanslag op zijn leven heeft hij vlak voor de aanvang van het proces verzocht om deze schorsing op te heffen. V. kwam hierdoor weer vast te zitten. 

Een andere verdachte en vriend van V., Hans N., werd gedurende het ANDES-proces op 5 november 2014 in Beverwijk doodgeschoten.

Meest gelezen berichten