Veroordelingen voor voorbereiding cocaïnetransporten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Veroordelingen voor voorbereiding cocaïnetransporten
Haarlem, 31 mei 2016

De rechtbank Noord-Holland heeft vandaag, 31 mei 2016, uitspraak gedaan in de megastrafzaak ‘Higgins’. In totaal 17 verdachten stonden in de maanden maart en april terecht voor verschillende feiten, waaronder de voorbereiding van de grootschalige in-/uitvoer van drugs, het deelnemen aan een criminele organisatie, verboden wapenbezit en witwassen.

De rechtbank komt tot een bewezenverklaring van de ernstigste feiten. In wisselende samenstelling hebben de hoofdverdachten zich gedurende geruime tijd met de voorbereiding van verschillende grote cocaïnetransporten beziggehouden.

Zeilboot

Jachthaven met boten

Voor een van die transporten is een zeilboot aangeschaft met van misdrijf afkomstig geld. Met dit schip zijn enkele verdachten naar Zuid-Amerika gevaren. Het plan was om met een grote hoeveelheid cocaïne terug naar Nederland te varen en de drugs voor de kust op een vissersschip over te laden.

Container met fruit

Een ander traject zag op de invoer van een grote hoeveelheid cocaïne in een container met fruit als deklading. Verdachten hebben getracht om de drugs vanuit Brazilië naar West-Europa en vervolgens naar Nederland te vervoeren. Ook de overige feiten acht de rechtbank merendeels bewezen. Een visserijbedrijf dat ervan werd verdacht met haar vennoten een criminele organisatie te vormen wordt daarvan vrijgesproken.

De rechtbank komt, met uitzondering van het visserijbedrijf, tot een veroordeling van alle verdachten. De hoofdverdachten worden veroordeeld tot gevangenisstraffen tot maximaal 48 maanden.

Uitspraken

Meest gelezen berichten