Vijf jaar voor overval op juwelier Schaap en Citroen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Vijf jaar voor overval op juwelier Schaap en Citroen
Haarlem, 24 december 2015

Op 28 februari 2015 werd door 3 personen een roofoverval met geweld bij Schaap en Citroen te Haarlem, waarbij zij voor meer dan 1 miljoen euro aan horloges en overige sieraden meenamen. De rechtbank heeft twee uit Rusland afkomstige verdachten conform de eis van het openbaar ministerie veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf.

Waar gaat de zaak over?

Op 28 februari 2015 werd door 3 personen een roofoverval met geweld bij Schaap en Citroen te Haarlem, waarbij zij voor meer dan 1 miljoen euro aan horloges en overige sieraden meenamen. Van deze drie daders ontbreekt tot nu toe ieder spoor. Twee dagen later werden in Helsinki de nu veroordeelde personen aangehouden omdat zij in het bezit waren van het grootste deel van de horloges en sieraden die bij Schaap en Citroen waren gestolen. Deze personen zijn overgedragen aan de Nederlandse autoriteiten. Uit onderzoek kwam naar voren dat deze verdachten ten tijde van de overval permanent rondjes wandelden rond Schaap en Citroen en contact hadden met de overvallers en dat één van die verdachten op 27 februari een voorverkenning had gedaan door deze juwelier te bezoeken.

Generale preventie

De rechtbank heeft de twee uit Rusland afkomstige verdachten conform de eis van het openbaar ministerie veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Daarbij heeft de rechtbank niet alleen rekening gehouden met de schade die zij hebben toegebracht, het gebruikte geweld en de mate van professionaliteit die de daders aan de dag hebben gelegd, maar ook betekenis toegekend aan het belang van de generale preventie, anders gezegd dat ook anderen lering trekken uit het feit dat er voor het plegen van strafbare feiten een straf wordt opgelegd. Immers het ging hier om daders die even vanuit het buitenland, waarschijnlijk Rusland, naar Nederland kwamen om met geweld een overval te plegen en daarna spoorslags weer terug keerden naar hun buitenland. Van de straf dient ook een afschrikwekkende werking uit te gaan.

De rechtbank is er van uitgegaan deze twee aangehouden personen deel uitmaken van een crimineel samenwerkingsverband van minimaal 5 personen die als medeplegers bij de overval zijn betrokken. Daarnaast moeten de veroordeelden de schade betalen die de medewerkers van Schaap en Citroen, die aanwezig waren bij de overval,  hebben geleden.

Uitspraken

Meest gelezen berichten