Zestien maanden cel voor vernielen van voordeur met kettingzaag

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Zestien maanden cel voor vernielen van voordeur met kettingzaag
Alkmaar, 07 september 2017

Een 48-jarige man uit Grootebroek is door de rechtbank Noord-Holland veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestien maanden, waarvan acht voorwaardelijk, voor het vernielen van een voordeur met een kettingzaag. De rechtbank acht de man ook schuldig aan brandstichting en het vernielen van een tuin.

De man bewerkte in de nacht van 14 januari van dit jaar een voordeur van een woning in Medemblik met een kettingzaag. Dat deed hij naar eigen zeggen in opdracht van een derde persoon. Ook vernielde de man met een zaag een tuin in Grootebroek en stak hij ’s nachts een auto in brand. Daardoor gingen meerdere auto’s in vlammen op. Het Openbaar Ministerie had vijftien maanden cel geëist, waarvan vijf maanden voorwaardelijk.

De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij door de vernieling en de brandstichting veel angstgevoelens heeft aangewakkerd bij de bewoners, die op dat moment in hun woning lagen te slapen. Naast een gevangenisstraf moet de man ook een schadevergoeding van in totaal bijna 6000,- euro betalen.

Volgens de rechtbank is de man verminderd toerekeningsvatbaar. Daar houdt de rechtbank rekening mee in het opleggen van haar straf. De man moet zich na het uitzitten van zijn straf dan ook een half jaar laten opnemen in een kliniek. Aansluitend moet hij resocialiseren in een beschermende woonvorm en mag hij geen alcohol en drugs gebruiken, zolang de reclassering dat nodig vindt.

Uitspraken

Meest gelezen berichten