Zwagers veroordeeld voor medeplegen van doodslag in Andijk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Zwagers veroordeeld voor medeplegen van doodslag in Andijk
Alkmaar, 26 april 2016

Een 41-jarige man en zijn 31-jarige zwager zijn veroordeeld tot respectievelijk negen en acht jaar gevangenisstraf wegens het medeplegen van doodslag op de 49-jarige Michelle Koek, die een kringloopwinkel in Andijk had overgenomen van één van de verdachten.

De rechtbank spreekt verdachten vrij van medeplegen van moord, conform de eis van de officier van justitie, omdat niet bewezen kan worden dat verdachten hebben gehandeld volgens een vooraf beraamd plan.

In de avond/nacht van 28 op 29 april 2014 hebben verdachten het slachtoffer op brute en gruwelijke wijze om het leven gebracht in haar woning in Andijk. Het slachtoffer heeft verdachten binnengelaten om te praten over een conflict over de afhandeling van de verkoop van de kringloopwinkel. Binnen is de situatie zodanig geëscaleerd dat het gesprek veranderde in een ruzie, in een worsteling en in een wurging van het slachtoffer waarna zij is geschopt en is gestoken met een mes. Nadien hebben verdachten de woning samen verlaten. De rechtbank heeft in de zaak tegen de 31- jarige verdachte een beroep op noodweer en noodweerexces verworpen, nu de rechtbank het niet aannemelijk acht dat de verdachte door het slachtoffer is aangevallen.

Strafoplegging

De rechtbank heeft de 41-jarige man, met een vrijwel blanco strafblad, veroordeeld tot negen jaren gevangenisstraf en de 31-jarige man tot acht jaren gevangenisstraf, beiden met aftrek van voorarrest. De rechtbank heeft bij de strafoplegging vooral rekening gehouden met de ernst van het feit. Het slachtoffer is op buitengewoon gewelddadige wijze om het leven gebracht, hetgeen onherstelbaar verlies en leed betekent voor de nabestaanden. Daarnaast heeft de rechtbank gelet op het strafblad van de verdachten en de omstandigheid dat beide verdachten verminderd toerekeningsvatbaar waren ten tijde van het plegen van het feit.

Tbs met dwangverpleging

Aan de 31-jarige man, die al een lang strafblad had, legt de rechtbank naast de acht jaar  gevangenisstraf de maatregel van ter beschikking stelling met bevel tot verpleging van overheidswege (tbs met dwangverpleging) op. De ernst van het feit en de aanzienlijke kans op herhaling in combinatie met zijn psychische problemen en middelenafhankelijkheid, maakt het noodzakelijk dat de rechtbank dit oplegt. De duur van deze tbs kan langer dan vier jaar zijn, omdat het een geweldsdelict betreft.

Uitspraken

Meest gelezen berichten