2 verdachten veroordeeld voor oplichting en witwassen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > 2 verdachten veroordeeld voor oplichting en witwassen
Groningen, 11 oktober 2017

De Noordelijke Fraudekamer heeft in het zogeheten Fouches-onderzoek 2 verdachten veroordeeld voor oplichting, valsheid in geschrifte, witwassen en deelneming aan een criminele organisatie. Ze lieten enkele tientallen ondernemers valse facturen betalen met als gevolg enkele tonnen aan schade. Een derde verdachte is vrijgesproken van alle ten laste gelegde feiten.

Grootschalige fraudeconstructie

De rechtbank acht bewezen dat verdachten deel hebben uitgemaakt van een crimineel samenwerkingsverband dat gericht was op het plegen van grootschalige acquisitiefraude. Aan ondernemers door het hele land werd voorgespiegeld dat zij een factuur voor vermelding op een bedrijvenwebsite onbetaald hadden gelaten, terwijl deze factuur in werkelijkheid vals was. Ondernemers die de factuur betwistten, kregen een gefingeerde opdrachtbevestiging toegestuurd, waarop een vervalste handtekening van de betrokken ondernemer was geplaatst. In werkelijkheid waren deze handtekeningen verzameld bij eerdere acquisitiefraude en nu hergebruikt. Bij de fraudeconstructie werd met hulp van een groot aantal katvangers gebruik gemaakt van speciaal voor de fraude bestemde bedrijven en speciaal daarvoor geopende bankrekeningen. Enkele tientallen ondernemers hebben de valse factuur betaald en in totaal is voor enkele honderdduizenden euro’s aan schade toegebracht. 

Rolverdeling

Beide verdachten speelden ieder een eigen rol in het verhaal. De een leverde namen en handtekeningen ten behoeve van de vervalste opdrachtbevestigingen. De ander bewerkte de vervalste opdrachtbevestigingen door het daarin kopiëren van de door de medeverdachte aangeleverde namen en handtekeningen. Beiden waren actief bij het overboeken en opnemen van de geldbedragen die door de slachtoffers werden gestort.

Flinke gevangenisstraf: deels voorwaardelijk

Ondanks de relatieve ouderdom van de feiten acht de rechtbank hiervoor een flinke gevangenisstraf op zijn plaats, waarvan een deel voorwaardelijk zal worden opgelegd om herhaling te voorkomen. Aan beiden wordt dan ook een gevangenisstraf opgelegd van 24 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. 

Uitspraken

Meest gelezen berichten