Herziening exploitatievergunning horecaonderneming gemeente Emmen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Herziening exploitatievergunning horecaonderneming gemeente Emmen
Groningen, 01 juli 2016

Op woensdag 29 juni 2016 heeft rechtbank Noord-Nederland uitspraak gedaan in een zaak over een door de burgemeester van Emmen verleende exploitatievergunning voor een horecaonderneming. Omwonenden zijn het daarmee niet eens omdat zij vinden dat de horecaonderneming op deze plek, in een winkelcentrum, niet past in de regels van het bestemmingsplan . De rechtbank heeft dit besluit van de burgemeester van Emmen vernietigd.

Onzorgvuldige besluitvorming

De rechtbank heeft in deze zaak geoordeeld dat de besluitvorming door de burgemeester onvoldoende zorgvuldig geweest is. Hij had beter moeten onderzoeken wat de aard van de onderneming is, voordat hij tot vergunningverlening overging en of de activiteiten van de onderneming passen in de bestemmingplanregels. De rechtbank oordeelt ook dat de burgemeester in de bezwaarfase meer aandacht had moeten besteden aan de vraag of de vergunning (deels) geweigerd had moeten worden vanwege de impact van de horecaonderneming op de openbare orde orde of de woon- en leefsituatie in de omgeving.

Sluiting lounge in afwachting van nader besluit

Omdat nog niet duidelijk is of de onderneming naar zijn aard in strijd is met het bestemmingsplan ziet de rechtbank reden om een voorlopige maatregel te treffen. De onderneming moet worden gestaakt tot twee weken nadat er een nieuw besluit is genomen door de burgemeester. Dat is een vergaande maatregel, maar de rechtbank vindt die, gelet op de belangen die spelen en de onzorgvuldigheid van de besluitvorming, toch op zijn plaats.

 

Uitspraken

Meest gelezen berichten