“In een samenleving moet zichtbaar zijn dat grensoverschrijdend gedrag wordt bestraft”

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > “In een samenleving moet zichtbaar zijn dat grensoverschrijdend gedrag wordt bestraft”
Groningen, 29 juni 2017

‘Is de rechtstaat er voor de burger?’ Met deze prikkelende vraag uit een recent onderzoeksrapport begint rechtbankpresident Maria van de Schepop haar installatietoespraak op donderdag 29 juni 2017 in de Nieuwe Kerk in Groningen. Vervolgens schetst zij haar toehoorders hoe de rechtbank Noord-Nederland initiatieven ontplooit om mee te bewegen met de veranderende behoeftes van rechtzoekenden.

Toegang tot de Rechtspraak moet gemakkelijker

Enthousiast vertelt ze over twee succesvolle initiatieven: de Videorechter en de Spreekuurrechter. Met onder andere deze twee initiatieven wordt de toegang tot de rechter gemakkelijker. Daarnaast haalde zij ook initiatieven aan als het onlangs landelijk geïntroduceerde mediation in strafrecht. En de Publieksacademie voor de Rechtspraak: een samenwerkingsverband tussen de Rechtenfaculteit van de Rijks Universiteit Groningen, het Openbaar Ministerie en de rechtbank Noord-Nederland. Belangstellenden kunnen hier aanschuiven bij colleges over juridische kwesties. De rechtbankpresident benadrukte hierbij de positieve en kritische rol van de media.

“Rechtspraak moet dicht bij mensen gebeuren”

“In een samenleving moet het zichtbaar zijn dat grensoverschrijdend gedrag niet onbestraft blijft, dat er een rechter is die de overheid controleert. En dat er altijd een rechter is die bepaalt waar mijn vrijheid wordt begrensd omdat daar jouw vrijheid begint. Rechtspraak moet dicht bij mensen gebeuren. Eerbiediging en handhaving van de rechtsorde door zichtbare en aanwezige rechtspraak geeft burgers vertrouwen. Vertrouwen schept maatschappelijke veerkracht. En dat is wat we nodig hebben binnen de Rechtspraak.

Installatie toespraak 29 juni 2017 (pdf, 161,2 KB)

Uitspraken

Meest gelezen berichten