Rechtbank Noord-Nederland niet naar civiele rechter voor schadeclaim bommelding

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Rechtbank Noord-Nederland niet naar civiele rechter voor schadeclaim bommelding
Groningen, 09 februari 2015

De Rechtbank Noord-Nederland heeft een schadeclaim ingediend tegen de man die terecht stond voor het plaatsen van een nepbom bij de locatie Groningen van deze rechtbank. Ten gevolge van de bommelding moest het gebouw van de rechtbank worden ontruimd en konden er geen zaken worden behandeld. Daardoor lijdt de rechtbank schade van 60.000 euro. Dit is de vergoeding die de rechtbank voor de behandeling van die zaken zou hebben gekregen.

Door deze claim tegelijk met het strafproces te laten behandelen was het niet nodig hoge kosten te maken en kon het duidelijke signaal worden gegeven dat deze zaak ook grote financiële  gevolgen heeft gehad.

De rechtbank is niet-ontvankelijk verklaard in die vordering tot schadevergoeding, omdat de rechtbank niet een zelfstandige rechtspersoon is.

In overleg met de Landsadvocaat is vooraf de inschatting gemaakt dat het zijn van een zelfstandige rechtspersoon geen voorwaarde was voor het indienen van deze schadeclaim. De Rechtbank Noord-Nederland zal deze schadeclaim nu niet alsnog voorleggen aan de civiele rechter. De belangrijkste reden daarvoor is dat zo'n procedure hogere kosten meebrengt, en het risico bestaat dat die niet verhaald kunnen worden op de dader. De schade voor de rechtbank zou dan alleen maar toenemen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten