Rechtbank in Assen neemt deel aan Open Monumentendag op 9 september 2017

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Rechtbank in Assen neemt deel aan Open Monumentendag op 9 september 2017
Assen, 31 augustus 2017

Zaterdag 9 september opent de rechtbank in Assen haar deuren voor het publiek tijdens de landelijke Open Monumentendag.

Rondleidingen door het gebouw

Een aantal rechtbankmedewerkers leidt belangstellenden rond door het gerechtsgebouw en het voormalig Huis van Bewaring.

De rondleidingen vinden plaats om 12.00 12.30, 13.00, 13.30, 14.00, 14.30 en 15.00 uur en starten in de centrale hal van het gerechtsgebouw.

Film- en fotopresentatie voormalig Huis van Bewaring

In de Museumzaal is doorlopend een film over het voormalig Huis van Bewaring in oorlogstijd te zien. Foto's van het voormalig Huis van Bewaring en het gerechtsgebouw zijn te bekijken in de Singelzaal. De foto's geven een goed beeld van hoe het Huis van Bewaring er vroeger uit zag en hoe de mensen destijds werkten.

Boeren, burgers en buitenlui

Het is zaterdag 9 september de 31e Open Monumentendag. Het thema voor dit jaar is: Boeren, burgers en buitenlui. De nadruk ligt hiermee sterk op mensen en op hun onderlinge economische en culturele relaties. Het thema verbindt stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan, en het verbindt uiteenlopende historische perioden met het heden. ‘Boeren, burgers en buitenlui’, dat was van oudsher de uitroep waarmee de stadsomroeper de aandacht van het publiek trok. Met die drie begrippen was in feite iedereen genoemd: de bewoners van stad en land plus rondtrekkende mensen zonder vaste woonplaats. Het thema wijst op hun onderlinge relaties, en dus op voedsel, grondstoffen, handel, vervoer, communicatie, markten, kermissen en volksvermaak. Het is verbonden met talloze gebouwen, monumenten en andere objecten: van boerderijen, melkfabrieken, werkplaatsen, tolhuizen, tuinderscomplexen en molens via markten, waaggebouwen, pakhuizen en winkels tot buitenplaatsen, waterstaatcomplexen en bierbrouwerijen. Het is een thema met talloze aanknopingspunten en een rijk assortiment aan bijzondere monumenten en verhalen die tijdens de Open Monumentendag kunnen worden beleefd.

Meer informatie

Kijk op www.assen.nl/openmonumentendag of www.openmonumentendag.nl.

Uitspraken

Meest gelezen berichten