Rechtbank wijst onafhankelijke deskundige aan in twee zaken tegen de NAM

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Rechtbank wijst onafhankelijke deskundige aan in twee zaken tegen de NAM
Groningen, 03 november 2017

Eind oktober heeft de Rechtbank Noord-Nederland in twee zaken tegen de NAM een onafhankelijke deskundige aangewezen om mogelijke aardbevingsschade aan een woning te onderzoeken. Eerder geconsulteerde deskundigen werden niet voldoende onafhankelijk geacht. Een vergelijkbaar verzoek in een van de zaken tegen het Centrum voor Veilig Wonen (CVW) werd afgewezen.

Eerder betrokken deskundigen onvoldoende onafhankelijk en onpartijdig

In beide zaken ging het om woningen die eerder door verschillende deskundigen onderzocht waren op mogelijke aardbevingsschade. Deze deskundigen, die onderling tot verschillende conclusies kwamen, kunnen volgens de rechtbank niet als volledig onafhankelijk en onpartijdig worden aangemerkt. De NAM, aansprakelijk voor aardbevingsschade als gevolg van gaswinning, was in enkele gevallen bijvoorbeeld opdrachtgever en meestal ook hun financier.

Verzoek tegen Centrum voor Veilig Wonen afgewezen

Het verzoek om een onafhankelijke deskundige, dat in een van de zaken ook tegen het Centrum voor Veilig Wonen (CVW) was gericht, werd afgewezen. Het CVW had volgens de rechtbank slechts een uitvoerende rol bij het afhandelen van schade gehad en is niet aansprakelijk voor aardbevingsschade als gevolg van gaswinning.

Onderzoeksvragen (opnieuw) geformuleerd door de rechtbank

Samen met het verzoek om een onafhankelijke deskundige, kwamen in beide zaken ook de aan de deskundige voor te leggen onderzoeksvragen aan de orde. De rechtbank vond de vragen in de gegeven omstandigheden te ruim geformuleerd en daarom heeft zij deze (opnieuw) geformuleerd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten