Twee verdachten veroordeeld voor openlijke geweldpleging tegen hulpdiensten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Twee verdachten veroordeeld voor openlijke geweldpleging tegen hulpdiensten
Assen, 10 november 2017

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Assen, heeft twee verdachten die terechtstonden in de zaak rond de oudejaarsrellen in Elim taakstraffen opgelegd van 100 en 180 uur. Ze werden veroordeeld voor hun aandeel bij de ongeregeldheden die ontstonden toen de brandweer een vreugdevuur wilde blussen.

Gewelddadigheden tegen brandweer en ME

De brandweer kon haar werk niet uitoefenen omdat ze werden bekogeld met stenen, flessen en vuurwerk en moest onverrichterzake wegrijden. Vervolgens braken er rellen uit tussen een groep jongeren en de opgeroepen ME. Er werden aanhoudingen verricht en zes strafzaken gestart. Vier daarvan tegen minderjarigen, die achter gesloten deuren zijn.

Zware strafeis

Bij de inhoudelijke behandeling kwam de Officier van Justitie met zware strafeisen tegen de twee meerderjarigen in de vorm van gevangenisstraffen van 5 en 8 maanden. Hij vroeg de rechtbank de verdachten zwaar aan te rekenen dat zij een significante en wezenlijke bijdrage leverden aan een situatie waarbij hulpverleners werden belaagd. Volgens advocaten van de verdachten waren de strafeisen ‘buiten alle proporties’.

Oordeel rechtbank

De rechtbank heeft aan de verdachten taakstraffen opgelegd van 100 en 180 uur voor hun bijdrage aan de openlijke geweldpleging tegen brandweer en politie. Zij heeft in haar oordeel meegenomen dat het hier gaat om geweld tegen hulpverleners en neemt het verdachten en hun mededaders kwalijk dat zij door hun gedrag de veiligheid en gezondheid op het spel hebben gezet van personen die hun werk deden. Ook het gevoel van veiligheid van medeburgers wordt door dergelijke incidenten aangetast.

Lezersjury

De strafzaken tegen de twee meerderjarigen zijn gevolgd door de Lezersjury, georganiseerd door het Dagblad van het Noorden. Zij vonden de strafeis in eerste instantie te hoog, maar kunnen zich uiteindelijk goed vinden in het oordeel van de rechtbank.

Uitspraken

Meest gelezen berichten