Vier jaar gevangenisstraf voor zware mishandeling tijdens Visserijdagen in Harlingen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Vier jaar gevangenisstraf voor zware mishandeling tijdens Visserijdagen in Harlingen
Leeuwarden, 26 mei 2016

Op donderdag 26 mei 2016 heeft de rechtbank Noord-Nederland een 36-jarige man uit Harlingen veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor zware mishandeling met de dood ten gevolge. Tijdens de Visserijdagen in Harlingen in 2015 kreeg het mannelijke slachtoffer door de verdachte een vuistslag in het gezicht. Een dag later overleed het slachtoffer aan hersenletsel. 

Mishandeling tijdens Visserijdagen Harlingen 2015

De verdachte heeft op 28 augustus 2015, tijdens de jaarlijks gehouden "Visserijdagen" in Harlingen, een 58-jarige man zwaar mishandeld door hem onverhoeds met kracht met zijn tot vuist gebalde hand in het gezicht te slaan. Het slachtoffer is door deze vuistslag hard met zijn hoofd op de harde epoxy grindvloer gevallen en bewusteloos geraakt. Vervolgens is het slachtoffer naar het Medisch Centrum Leeuwarden vervoerd. Daar bleek dat hij zeer ernstig hersenletsel had opgelopen. Het slachtoffer is daarom overgebracht naar het Universitair Medisch Centrum Groningen. De volgende dag is hij aan zijn hersenletsel overleden.

Mishandeling met dood ten gevolge

De rechtbank acht wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan de mishandeling van een 58-jarige man tijdens de Visserijdagen in Harlingen. Ten gevolge van deze mishandeling is het slachtoffer een dag later in het ziekenhuis aan hersenletsel overleden.
De rechtbank spreekt de man vrij van doodslag. De rechtbank is, met de officier van justitie en de raadsman, van oordeel dat niet is gebleken dat verdachte heeft beoogd het slachtoffer van het leven te beroven. Ook is niet vast komen te staan dat de man voorwaardelijk opzet op de dood van het slachtoffer heeft gehad.

Vier jaar gevangenisstraf

De rechtbank weegt in de strafmaat onder meer mee dat er geen enkele aanleiding voor de vuistslag was en dat verdachte een getraind vechtsporter is waardoor zijn klappen veel harder aankomen dan die van een gemiddeld mens.

De rechtbank heeft de man veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van vier jaren met aftrek van het voorarrest. De vorderingen van de nabestaanden zijn door de rechtbank voor wat betreft de materiële schade toegewezen, maar ten aanzien van de immateriële schade, die bestond uit affectie- en shockschade, afgewezen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten