Vier verdachten veroordeeld voor steek- en schietpartij De Tuinen in Leeuwarden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Vier verdachten veroordeeld voor steek- en schietpartij De Tuinen in Leeuwarden
Leeuwarden, 31 oktober 2017

De meervoudige strafkamer van de rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft op 31 oktober 2017 uitspraak gedaan in de zaak omtrent het steek- en schietincident aan de Leeuwarder winkelstraat de Tuinen in december 2015.
Vier verdachten zijn veroordeeld voor een poging tot doodslag, waarvan één tevens voor wapenbezit. Daarbij zijn gevangenisstraffen opgelegd en is bepaald dat de verdachten schade moeten vergoeden aan het slachtoffer.

Slachtoffer moest vechten voor zijn leven

De aanleiding voor de steek- en schietpartij was gelegen in een langdurend conflict tussen één van de verdachten en het slachtoffer. Op de bewuste dag in december 2015 liep het geheel uit de hand. Drie mannen staken in een kapperszaak aan de Tuinen het slachtoffer met een mes in zijn nek en sloegen hem op zijn hoofd met een tondeuse en bezems. Buiten de kapperszaak heeft één van de mannen vervolgens meerdere malen met een vuurwapen op het slachtoffer geschoten. Het slachtoffer werd daarbij in zijn lies geraakt. Het slachtoffer heeft door al dit geweld forse verwondingen en blijvend letsel opgelopen en heeft letterlijk voor zijn leven moeten vechten.

Gevangenisstraffen en schadevergoeding

Drie mannen zijn voor poging tot doodslag in de kapperszaak veroordeeld tot gevangenisstraffen van 18 maanden tot twee jaar, met aftrek van het voorarrest. Daarnaast moeten ze gezamenlijk € 6.000,- aan het slachtoffer betalen. Eén van deze mannen liep nog in een proeftijd. De rechtbank heeft bepaald dat hij daardoor het resterende deel van zijn gevangenisstraf (550 dagen) alsnog moet uitzitten.

Schutter krijgt hogere straf

De schutter van het incident werd voor poging tot doodslag en verboden wapenbezit veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar, met aftrek van voorarrest. Ook moet hij het slachtoffer € 10.000,- betalen. 

Uitspraken

Meest gelezen berichten