Laden...

Coronavirus (COVID-19)

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbanken > Rechtbank Noord-Nederland > Coronavirus (COVID-19)

Het coronavirus, wat betekent dit voor de rechtbank Noord-Nederland?

Op deze pagina proberen wij u zo goed mogelijk te informeren over wat de uitbraak van het coronavirus betekent voor rechtbank Noord-Nederland.

Algemene informatie over de maatregelen die vanuit de Rechtspraak worden getroffen leest u op deze informatiepagina.

 

Zittingen

Weer meer zittingen

De rechtbank Noord-Nederland behandelt sinds 11 mei 2020 weer meer zaken in fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten. Het gaat daarbij om de meeste strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken. Deze worden behandeld op de rechtbank zelf.

Gemeente Groningen

Daarnaast is vanaf 6 juli het tijdelijke stadhuis aan de Radesingel 6 in Groningen in gebruik als zittingslocatie. Op deze locatie zijn twee verschillende zalen gedurende twee dagen (en tot 10 augustus gedurende drie dagen) door de rechtbank in gebruik. Van 13 juli tot 2 augustus is het gemeentehuis gesloten. Dan zijn er geen zittingen in het gemeentehuis

Gemeente Assen

Van begin juli tot en met eind september is gedurende 1 dag per week ook de raadzaal in gemeentehuis in Assen aan de Noordersingel 33 in gebruik voor het houden van zittingen.

Schriftelijk of via tele(fonisch) zaken afhandelen

Zaken die schriftelijk of via tele(fonisch)horen of skype kunnen worden behandeld, doen we voorlopig nog steeds op die wijze af. Als uw zaak fysiek doorgaat, wordt u daarover zo spoedig mogelijk geïnformeerd.

Toegang publiek en pers

Publiek is beperkt welkom vanaf 17 augustus. Hier leest u hoe u zich kunt aanmelden.

Journalisten die een zitting willen bijwonen, dienen zich uiterlijk 12.00 uur de dag voorafgaand aan de zitting aan te melden via pers.rnn@rechtspraak.nl.

Vanaf 1 december bent u verplicht in de publieke ruimten van de rechtbank een mondkapje te dragen. Tot die tijd is er een dringend advies een mondkapje te dragen. Neemt u een eigen mondkapje mee. In de zittingszalen hoeft u als u zit geen mondkapje te dragen.

Uitspraken

De uitspraken gaan op de gebruikelijke wijze. Dat betekent dat alleen uitspraken in strafzaken mondeling worden gedaan. Let wel: hierbij geldt de regel dat elke procespartij maximaal 2 mensen mag meenemen en dat andere bezoekers (aangemelde media uitgezonderd) niet worden toegelaten.

Voorzieningen

Zowel op de rechtbank als in de zittingslocatie in het gemeentehuis van Groningen en Assen kunt u gebruik maken van de toiletten. Ook is er op zowel de rechtbank als de zittingslocaties koffie of thee te verkrijgen.

Centrale Informatiebalie

Vanaf 2 juni zijn de (centrale) informatiebalies van de rechtbank weer open. Wel blijft het dringende advies om bezoek aan onze gerechtsgebouwen zoveel mogelijk te beperken om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Lees hoe wij u van dienst zijn.