30 maanden cel en 4 jaar rijontzegging voor ongeval met dodelijke afloop

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 30 maanden cel en 4 jaar rijontzegging voor ongeval met dodelijke afloop
's-Hertogenbosch, 30 mei 2018

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 27-jarige man uit Letland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden en 4 jaar rijontzegging. De verdachte veroorzaakte onder invloed van alcohol een verkeersongeval waarbij een man om het leven kwam.


De verdachte reed in september vorig jaar in Luijksgestel en verloor in een bocht de macht over het stuur. Hij reed met zijn auto daardoor gedeeltelijk een woning in. De bewoner raakte daarbij zwaargewond en overleed later die dag aan zijn verwondingen.

Geen sprake van ‘juridische roekeloosheid’

Volgens de rechtbank kan het verkeersgedrag van de verdachte in het gewone spraakgebruik mogelijk wel worden geduid als roekeloosheid. Echter is er geen sprake van het juridische begrip ‘roekeloosheid’. Wel heeft de verdachte ‘zeer onvoorzichtig en onoplettend’ gereden, omdat hij onder invloed was van veel meer dan de toegestane hoeveelheid alcohol en hij met meer dan 50 km/u te hard reed. Daarnaast lette hij minder goed op, omdat hij kletste met zijn bijrijder, en reed hij voor het eerst in de desbetreffende auto.

Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank onder meer mee dat de verdachte zich totaal geen rekenschap heeft gegeven van de verantwoordelijkheid die een bestuurder van een motorvoertuig heeft ten opzichte van anderen. De rechtbank rekent dit de verdachte bijzonder zwaar aan. Door zich zo te gedragen heeft de verdachte het slachtoffer zijn leven ontnomen en zeer ingrijpend en onherstelbaar leed toegebracht aan diens nabestaanden. De rechtbank weegt daarnaast onder meer mee dat de verdachte niet eerder is veroordeeld voor soortgelijke of andere strafbare feiten. De 4 jaar ontzegging van de rijbevoegdheid gaat in nadat de man de celstraf heeft uitgezeten.

De link naar de uitspraak werkt zo spoedig mogelijk. 

Uitspraak