Laden...

Maatregelen coronavirus

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbanken > Rechtbank Oost-Brabant > Maatregelen coronavirus

Coronamaatregelen rechtbank Oost-Brabant, wat betekenen ze voor u?  

Hier leest u welke maatregelen de rechtbank Oost-Brabant heeft getroffen wegens het coronavirus.

Algemene informatie over de maatregelen die vanuit de Rechtspraak als geheel worden getroffen, leest u op deze informatiepagina.

 

Zittingen en uitspraken

De rechtbank Oost-Brabant behandelt zaken in fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten, schriftelijk of via tele(fonisch)horen of Skype. We hebben hierover contact met de betrokkenen.

Bent u opgeroepen voor een zitting?

Om overal 1,5 meter in acht te kunnen nemen, hebben alleen partijen die zijn opgeroepen voor de zitting toegang tot het Paleis van Justitie in ’s-Hertogenbosch of gerechtsgebouw Eindhoven.

 • Kom alleen naar de zitting of alleen met uw advocaat/gemachtigde. Als u het voor een goede behandeling van uw zaak noodzakelijk vindt dat iemand anders aanwezig is bij de zitting, dan moet u daarvoor van te voren toestemming vragen aan de rechter. Neemt u daarvoor tijdig contact op met de griffie. Dit geldt ook voor eventueel mee te brengen getuigen.
 • Neem uw oproep voor de zitting mee (eventueel digitaal op uw telefoon).
 • U bent verplicht om in de publieke ruimten van de rechtbank een mondkapje te dragen. Neemt u een eigen mondkapje mee. In de zittingszalen hoeft u als u zit geen mondkapje te dragen.
 • Kom niet eerder dan 15 minuten van tevoren. Zo helpt u mee het aantal mensen in de wachtruimte te beperken.
 • Er is toegangscontrole met metaaldetectie. Om onnodig oponthoud te voorkomen is het prettig als u metaalhoudende materialen zoals horloges en riemen thuis laat of voor de detectie al afdoet.
 • Rechtspraakmedewerkers zijn aanwezig om u op te vangen en te begeleiden naar de juiste zaal.
 • Heeft u gezondheidsklachten: belt u dan de griffie en blijf thuis. Dan kijken we naar een oplossing.

Heeft u vragen over uw zaak? Neem contact op met uw advocaat of gemachtigde. Als u die niet heeft, kunt u de rechtbank bellen met vragen.

Voor slachtoffers: wilt u naar de zitting komen?

Het is voor slachtoffers nodig om zich aan te melden als zij bij een strafzitting aanwezig willen zijn. Stuurt u uiterlijk 3 dagen voor de zitting een e-mail naar zittingenstraf@rechtspraak.nl. Het is toegestaan om 1 begeleider mee te nemen naar de zitting. Vermeld deze begeleider dan bij uw aanmelding.

Uiterlijk 2 dagen voor de zitting ontvangt u een bevestiging per e-mail. Neem deze bevestiging mee naar het gerechtsgebouw, daarmee krijgen u en uw eventuele begeleider toegang.

Uitspraken

Uitspraken kunnen schriftelijk en mondeling worden uitgesproken.

In bestuursrechtzaken wordt iedere dag een proces-verbaal gemaakt van de op die dag gedane uitspraken. Op verzoek kan dit proces-verbaal of de uitspraak aan partijen worden toegezonden.

Journalisten

Bent u journalist en wilt u bij een zitting of uitspraak aanwezig zijn? Neem uiterlijk een werkdag van tevoren contact op met de afdeling Communicatie.

Zie verder: informatie voor de pers.

Publiek

Publiek kan in beperkte mate zittingen bijwonen. Daarvoor gelden wel bepaalde afspraken.

Om overal anderhalve meter in acht te kunnen nemen, hanteren we enkele regels. De RIVM-richtlijnen en de anderhalvemeternorm gelden daarbij als uitgangspunt.

Wilt u een zitting bij de rechtbank bijwonen als publiek?

In elk gerechtsgebouw is een beperkt aantal plekken beschikbaar voor publiek. Om het bezoek zo verantwoord en veilig mogelijk te maken is voor het Paleis voor Justitie in ’s-Hertogenbosch en het gerechtsgebouw in Eindhoven een maximum aantal bezoekers vastgesteld, zodat de anderhalvemeternorm kan worden gewaarborgd.

 • Om aanwezig te kunnen zijn bij een zitting moet u zich vooraf aanmelden. Dat kan alleen door dit formulier in te vullen.
 • Aanmelden kan vanaf 7 kalenderdagen voor de zitting en tot uiterlijk 2 werkdagen voor de zitting die u wilt bijwonen.
 • U kunt zich niet aanmelden voor een specifieke zaak of zitting; u meldt zich aan voor een datum en dagdeel. Op de dag zelf hoort u ter plekke welke zitting u kunt bijwonen.
 • De plekken worden toegewezen op volgorde van binnenkomst. Als er plek is, krijgt u een bevestiging per e-mail. Ook als er geen plek is, laten we dat weten.
 • Zonder bewijs van toewijzing wordt u niet toegelaten tot het gerechtsgebouw. Vergeet niet ook een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.
 • U bent verplicht om in de publieke ruimten van de rechtbank een mondkapje te dragen. Neemt u een eigen mondkapje mee. In de zittingszalen hoeft u als u zit geen mondkapje te dragen.
 • De mogelijkheid bestaat dat u in uitzonderlijke omstandigheden toch niet aanwezig kunt zijn bij de zitting. We zullen u daarover dan zo spoedig mogelijk inlichten.
 • Besloten zittingen zoals bij Familie- en Jeugdrecht zijn niet toegankelijk voor publiek.
 • Groepsbezoeken zijn nog niet mogelijk.

Nieuws m.b.t. het coronavirus - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Nieuws m.b.t. het coronavirus

 

 

Tot 6 maanden celstraf voor rellen in EindhovenTot 6 maanden celstraf voor rellen in Eindhovenhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Oost-Brabant/Nieuws/Paginas/Tot-6-maanden-celstraf-voor-rellen-in-Eindhoven.aspx's-Hertogenbosch23-3-2021 23:00:00<p>De politierechter van de rechtbank Oost-Brabant veroordeelde vandaag 3 mannen voor openlijk geweld tijdens de rellen in Eindhoven. Ze krijgen celstraffen variërend van 2 tot 6 maanden.</p>
Rellen in Eindhoven: celstraffen tot 8 maandenRellen in Eindhoven: celstraffen tot 8 maandenhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Oost-Brabant/Nieuws/Paginas/Rellen-in-Eindhoven-celstraffen-tot-8-maanden.aspx's-Hertogenbosch23-2-2021 23:00:00<p>De politierechter van de rechtbank Oost-Brabant veroordeelde vandaag 4 mannen voor hun aandeel in het geweld tijdens de rellen tegen de politie in Eindhoven. Ze krijgen straffen tot een gevangenisstraf van 8 maanden.</p>
Cel- en taakstraffen voor aandeel in rellen tegen politie in EindhovenCel- en taakstraffen voor aandeel in rellen tegen politie in Eindhovenhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Oost-Brabant/Nieuws/Paginas/Cel--en-taakstraffen-voor-aandeel-in-rellen-tegen-politie-in-Eindhoven.aspx's-Hertogenbosch4-2-2021 23:00:00<p>De politierechter van de rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag 4 verdachten veroordeeld voor hun aandeel in het geweld tijdens de rellen tegen de politie in Eindhoven. De mannen krijgen straffen tot een gevangenisstraf van 8 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. </p>
Rechter verlaagt boetes voor negeren 1,5 meter maatregel naar 95 euroRechter verlaagt boetes voor negeren 1,5 meter maatregel naar 95 eurohttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Oost-Brabant/Nieuws/Paginas/Rechter-verlaagt-boetes-voor-negeren-15-meter-maatregel-naar-95-euro.aspx's-Hertogenbosch12-10-2020 22:00:00<p>De kantonrechter in de rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag uitspraak gedaan in 3 zaken waarin overtreding van de 1,5 meter coronamaatregel aan de orde was. De jongemannen zouden zich niet aan deze norm hebben gehouden en kregen hiervoor van de politie een boete van 390 euro. De rechter heeft één van de boetes volledig doorgestreept, in de andere 2 zaken is de boete verlaagd naar 95 euro.</p>
Pluimveehouder in Nistelrode mag uitbreiden ondanks coronatijdPluimveehouder in Nistelrode mag uitbreiden ondanks coronatijdhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Oost-Brabant/Nieuws/Paginas/Pluimveehouder-in-Nistelrode-mag-uitbreiden-ondanks-coronatijd.aspx's-Hertogenbosch17-9-2020 22:00:00<p>De gemeente Bernheze mocht een pluimveehouderij in Nistelrode een vergunning verlenen om uit te breiden. Dat oordeelt de rechtbank Oost-Brabant vandaag. Een omwonende wilde dit voorkomen vanwege onder meer de vrees voor verhoogde kwetsbaarheid voor het coronavirus.</p>