Laden...

Coronavirus (COVID-19)

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbanken > Rechtbank Oost-Brabant > Coronavirus (COVID-19)

Het coronavirus, wat betekent dit voor de rechtbank?

Op deze pagina proberen wij u zo goed mogelijk te informeren over wat de uitbraak van het coronavirus betekent voor de rechtbank Oost-Brabant.

Algemene informatie over de maatregelen die vanuit de Rechtspraak als geheel worden getroffen, leest u op deze informatiepagina.

 

Zittingen en uitspraken

De rechtbank Oost-Brabant behandelt meer zaken in fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten. Zaken die schriftelijk of via tele(fonisch)horen of skype kunnen worden behandeld, doen we voorlopig nog steeds op die wijze af. We hebben hierover contact met de betrokkenen.

Publiek kan in beperkte mate zittingen bijwonen. Daarvoor gelden wel bepaalde afspraken. 

Om overal anderhalve meter in acht te kunnen nemen, hanteren we in het Paleis van Justitie enkele regels. De RIVM-richtlijnen en de anderhalve meter-norm gelden daarbij als uitgangspunt.

Wilt u een zitting bijwonen als publiek?

  • In elk gerechtsgebouw is een beperkt aantal plekken beschikbaar voor publiek. Om het bezoek zo verantwoord en veilig mogelijk te maken is voor het Paleis voor Justitie in ’s-Hertogenbosch en het gerechtsgebouw in Eindhoven een maximum aantal bezoekers vastgesteld, zodat de anderhalvemeternorm kan worden gewaarborgd.
  • Om aanwezig te kunnen zijn bij een zitting moet u zich vooraf aanmelden. Dat kan alleen door dit formulier in te vullen.
  • Aanmelden kan vanaf 7 kalenderdagen voor de zitting en tot uiterlijk 2 werkdagen voor de zitting die u wilt bijwonen.
  • U kunt zich niet aanmelden voor een specifieke zaak of zitting; u meldt zich aan voor een datum en dagdeel. Op de dag zelf hoort u ter plekke welke zitting u kunt bijwonen.
  • De plekken worden toegewezen op volgorde van binnenkomst. Als er plek is, krijgt u een bevestiging per e-mail. Ook als er geen plek is, laten we dat weten.
  • Zonder bewijs van toewijzing wordt u niet toegelaten tot het gerechtsgebouw. Vergeet niet ook een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.
  • Sinds 1 december 2020 bent u verplicht in de publieke ruimten van de rechtbank een mondkapje te dragen. Neemt u een eigen mondkapje mee. In de zittingszalen hoeft u als u zit geen mondkapje te dragen.
  • De mogelijkheid bestaat dat u in uitzonderlijke omstandigheden toch niet aanwezig kunt zijn bij de zitting. We zullen u daarover dan zo spoedig mogelijk inlichten.
  • Besloten zittingen zoals bij Familie- en Jeugdrecht zijn niet toegankelijk voor publiek.
  • Groepsbezoeken zijn nog niet mogelijk.

Uitspraken kunnen schriftelijk en mondeling worden uitgesproken.

In bestuursrechtzaken wordt iedere dag een proces-verbaal gemaakt van de op die dag gedane uitspraken. Op verzoek kan dit proces-verbaal of de uitspraak aan partijen worden toegezonden

Journalisten

Bent u journalist en wilt u bij een zitting of uitspraak aanwezig zijn? Neem contact op met de afdeling Communicatie.

Centrale Informatiebalies

De Centrale Informatiebalies in het Paleis van Justitie ’s-Hertogenbosch en het gerechtsgebouw Eindhoven zijn voor een aantal diensten toegankelijk.

Lees hier meer over hoe wij u van dienst zijn.

 

 Vragen en antwoorden

>Alles uitklappen

Nieuws m.b.t. het coronavirus - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Nieuws m.b.t. het coronavirus

 

 

Rechter verlaagt boetes voor negeren 1,5 meter maatregel naar 95 euroRechter verlaagt boetes voor negeren 1,5 meter maatregel naar 95 eurohttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Oost-Brabant/Nieuws/Paginas/Rechter-verlaagt-boetes-voor-negeren-15-meter-maatregel-naar-95-euro.aspx's-Hertogenbosch12-10-2020 22:00:00<p>De kantonrechter in de rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag uitspraak gedaan in 3 zaken waarin overtreding van de 1,5 meter coronamaatregel aan de orde was. De jongemannen zouden zich niet aan deze norm hebben gehouden en kregen hiervoor van de politie een boete van 390 euro. De rechter heeft één van de boetes volledig doorgestreept, in de andere 2 zaken is de boete verlaagd naar 95 euro.</p>
Pluimveehouder in Nistelrode mag uitbreiden ondanks coronatijdPluimveehouder in Nistelrode mag uitbreiden ondanks coronatijdhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Oost-Brabant/Nieuws/Paginas/Pluimveehouder-in-Nistelrode-mag-uitbreiden-ondanks-coronatijd.aspx's-Hertogenbosch17-9-2020 22:00:00<p>De gemeente Bernheze mocht een pluimveehouderij in Nistelrode een vergunning verlenen om uit te breiden. Dat oordeelt de rechtbank Oost-Brabant vandaag. Een omwonende wilde dit voorkomen vanwege onder meer de vrees voor verhoogde kwetsbaarheid voor het coronavirus.</p>
Vanaf 11 mei weer meer zittingenVanaf 11 mei weer meer zittingenhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Oost-Brabant/Nieuws/Paginas/Vanaf-11-mei-weer-meer-zittingen.aspx's-Hertogenbosch7-5-2020 22:00:00<p>Rechtbank Oost-Brabant gaat met ingang van maandag 11 mei weer meer zaken behandelen in fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten. In eerste instantie gaat het met name om strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken. Bij deze zaken is fysieke aanwezigheid van betrokkenen vaak van groot belang. Zaken die schriftelijk of via tele(fonisch)horen of skype kunnen worden behandeld, doen we voorlopig nog steeds op die wijze af. </p>
Eindhovenaar krijgt celstraf voor mishandeling en belediging van politieagent en verzet bij aanhoudingEindhovenaar krijgt celstraf voor mishandeling en belediging van politieagent en verzet bij aanhoudinghttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Oost-Brabant/Nieuws/Paginas/Eindhovenaar-krijgt-celstraf-voor-mishandeling-en-belediging-van-politieagent-en-verzet-bij-aanhouding.aspx's-Hertogenbosch5-5-2020 22:00:00<p>Een 32-jarige man uit Eindhoven is door de politierechter van de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 dagen, waarvan 14 dagen voorwaardelijk. Hij deelde onlangs een klap uit aan een politieagent. Ook beledigde de verdachte de agent en verzette hij zich bij zijn aanhouding. </p>
2 weken cel voor Eindhovenaar die bij ijssalon vrouw in nek en gezicht hoestte2 weken cel voor Eindhovenaar die bij ijssalon vrouw in nek en gezicht hoesttehttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Oost-Brabant/Nieuws/Paginas/2-weken-cel-voor-Eindhovenaar-die-bij-ijssalon-vrouw-in-nek-en-gezicht-hoestte.aspx's-Hertogenbosch28-4-2020 22:00:00<p>De politierechter van de rechtbank Oost-Brabant heeft een 62-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 weken. Hij dreigde een vrouw met corona te besmetten door haar in haar nek en gezicht te hoesten.  </p>