10 jaar cel en tbs na doden zwangere vriendin in Deventer

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > 10 jaar cel en tbs na doden zwangere vriendin in Deventer
Zwolle, 18 juli 2017

Een 26-jarige man uit Deventer is wegens doodslag veroordeeld tot 10 jaar cel en tbs met dwangverpleging. De rechtbank vindt bewezen dat hij zijn 22-jarige zwangere vriendin op zeer gewelddadige wijze om het leven heeft gebracht in hun woning in Deventer. Door het heftige geweld is ook de 22 weken oude foetus overleden. De man heeft een onbehandelde ziekelijke stoornis en is extreem gevaarlijk. Naast een celstraf is tbs met dwangverpleging noodzakelijk om de maatschappij te beschermen.

Zeer ernstig mishandeld

Op 21 juli 2016 wordt 112 gebeld met de melding dat de vrouw zou zijn uitgegleden in de badkamer. Ze wordt zwaargewond en bewusteloos aangetroffen in de woning. Een dag later overlijdt het slachtoffer in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Onderzoek wees uit dat een val niet de oorzaak kan zijn, maar dat zij zeer ernstig is mishandeld. De man heeft steeds ontkend haar mishandeld te hebben en kwam met het scenario dat een ander de woning moet zijn binnengedrongen. Hij zou niets hebben gemerkt omdat hij aan het gamen was.

Alternatief scenario verworpen

De rechtbank verwerpt dit scenario en oordeelt dat alleen de man en de vrouw in de woning waren op dat moment en dat hij haar om het leven heeft gebracht. Het alternatieve scenario is niet concreet en aannemelijk gemaakt. Daarbij is het volstrekt onaannemelijk dat een ander de woning zou zijn binnengekomen zonder dat de man het zou merken. De woning is 20 m2 groot en bestaat uit één ruimte. Alleen de badkamer kon met een deur worden afgesloten.

Extreem gevaarlijk

Vanwege de ernst van deze zaak, het feit dat hij eerder voor huiselijk geweld is veroordeeld, dat hij gewelddadiger is geworden en de grote kans op herhaling, oordeelt de rechtbank dat naast een celstraf van 10 jaar, een langdurige tbs-behandeling noodzakelijk is. Omdat de man weigerde mee te werken aan onderzoek in het Pieter Baan Centrum, konden de deskundigen geen passend behandeladvies geven. Op basis van rapportages uit deze zaak en eerdere onderzoeken uit 2014 concludeert de rechtbank dat de man lijdt aan een ziekelijke stoornis die nooit is behandeld. Hij is, zoals is gebleken, extreem gevaarlijk.

Uitspraken

Meest gelezen berichten