11 jaar cel en vrijspraken voor doodslag in Enschede

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > 11 jaar cel en vrijspraken voor doodslag in Enschede
Almelo, 24 juni 2016

Een 19-jarige en een 26-jarige man uit België moeten 11 jaar de cel in wegens doodslag op een 25-jarige Enschedeër. Dat heeft de rechtbank Overijssel besloten. De twee mannen staken in de nacht van 26 op 27 september 2014 het slachtoffer neer in de portiek van zijn woning.

De aanleiding zou een ruzie zijn over de omgangsregeling van het dochtertje van het slachtoffer en zijn ex-vriendin. Niet bewezen is dat de twee mannen van tevoren van plan waren om het slachtoffer om het leven te brengen. De rechtbank spreekt de 23-jarige ex-vriendin van het slachtoffer uit Bergen op Zoom en haar 60-jarige moeder vrij van betrokkenheid bij het misdrijf.

Voorgeven rechtbank Overijssel, locatie Almelo

Omgangsregeling

De 23-jarige vrouw en het slachtoffer hadden een relatie en kregen een dochtertje. Nadat de twee hun relatie beëindigden ontstond er een conflict over de omgangsregeling met het toen 1-jarige meisje. De rechter besliste op 18 september 2014 dat de vrouw in Enschede moest gaan wonen zodat het meisje haar vader kon blijven zien. De 23-jarige vrouw, die inmiddels in Bergen op Zoom woonde en een relatie had met de 26-jarige Belg, was daar boos over en zei dat ze wilde dat haar ex-vriend dood was.

Hulp en wapens

Haar 26-jarige vriend ging op zoek naar iemand die hem wilde helpen om het slachtoffer ‘een lesje te leren’. Volgens hem had hij slechts de intentie om de vader bang te maken of hem in elkaar te slaan. Hulp vond hij inderdaad, in de vorm van de 19-jarige man. De twee kwamen op de fatale avond, acht dagen na de uitspraak van de rechter, vanuit Bergen op Zoom naar Enschede. Ze waren gewapend met messen. In Enschede aangekomen gingen ze de confrontatie met het slachtoffer aan in de portiek van zijn woning. Na een woordenwisseling staken ze het slachtoffer neer. Hij overleefde de steekpartij niet.

Verantwoordelijk

De rechtbank heeft niet vast kunnen stellen wie van de twee mannen het slachtoffer uiteindelijk om het leven heeft gebracht. Toch concludeert de rechtbank dat sprake was van een zodanig nauwe en bewuste samenwerking tussen beide mannen dat zij samen verantwoordelijk zijn voor de dood van het slachtoffer. Daarmee hebben zij onpeilbaar en onherstelbaar leed toegebracht aan de nabestaanden van het slachtoffer. Zij zullen verder moeten zonder hun zoon, broer en vader. De rechtbank rekent dat beide mannen zwaar aan en veroordeelt hen tot een gevangenisstraf van 11 jaar.

Geen betrokkenheid ex-vriendin

De rechtbank oordeelt dat niet bewezen kan worden dat er van tevoren een plan is gemaakt om het slachtoffer om het leven te brengen. Niet bewezen is dat de 23-jarige ex-vriendin van het slachtoffer betrokken was bij zijn dood. De vrouw heeft weliswaar gezegd dat ze wilde dat haar ex-vriend dood was, maar dat is onvoldoende om van het medeplegen van doodslag te kunnen spreken. Ook van betrokkenheid van haar 60-jarige moeder is niet gebleken. De rechtbank spreekt beide vrouwen daarom vrij.

Uitspraken

Meest gelezen berichten