2 jaar en 6 maanden cel voor doodrijden vrouw in Enschede

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > 2 jaar en 6 maanden cel voor doodrijden vrouw in Enschede
Almelo , 17 september 2015

De rechtbank Overijssel veroordeelt een 25-jarige man uit Enschede tot een gevangenisstraf van 2 jaar en 6 maanden voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeluk. De man reed onder invloed van alcohol en met veel te hoge snelheid een 25-jarige vrouw aan toen zij te voet de weg overstak. Naast de straf moet hij de vriend van het slachtoffer, die het ongeluk voor zijn ogen zag gebeuren, een schadevergoeding van ruim 35.000 euro betalen en mag hij 4 jaar lang geen auto besturen.

Oversteekplaats

Op 13 april 2014 rond half 2 ’s nachts rijdt de man over de Zuid Esmarkerrondweg in Enschede. Op hetzelfde moment laat het latere slachtoffer samen met haar vriend hun hondje uit. De man rijdt met hoge snelheid op een oversteekplaats af, terwijl de vrouw daar net bezig is met oversteken. Haar vriend loopt een paar stappen voor haar. De automobilist kan de overstekende vrouw niet meer ontwijken. Zij overlijdt ter plaatse aan haar verwondingen. Ook het hondje overleeft de botsing niet.

Onoplettend en onvoorzichtig

Uit onderzoek is gebleken dat de man op het moment van het ongeluk tussen de 65 en de 80 km/u reed, terwijl op die plek 50 km/u is toegestaan. Ook had hij ruim 3 keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed. De dood van het slachtoffer is veroorzaakt door het onoplettende en onvoorzichtige rijgedrag van de man. Daarmee heeft hij groot leed toegebracht aan de vriend, de familie en naaste omgeving van het slachtoffer. Hun gemis en pijn is onherstelbaar. Vooral voor de vriend van het slachtoffer, die het ongeluk zag gebeuren, was het ongeval een traumatische gebeurtenis. De veroorzaker van het ongeluk moet hem dan ook een schadevergoeding van ruim 35.000 euro betalen, waarvan 20.000 euro voor immateriële schade.

Strafverzwarend

Voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeluk door een grove verkeersfout met alcohol is als oriëntatiepunt een gevangenisstraf van 2 jaar vastgesteld. Die straf was ook geëist door de officier van justitie. De rechtbank legt een hogere straf op, onder meer op omdat de man veel te hard reed. Ook kreeg hij al eerder een boete wegens rijden onder invloed en was hij, voordat hij de weg op ging, door een vriend gewaarschuwd dat het niet verstandig was om nog naar huis te rijden.

Uitspraken

Meest gelezen berichten