3 jaar cel en tbs voor stalken en brandstichtingen in Zwolle

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > 3 jaar cel en tbs voor stalken en brandstichtingen in Zwolle
Zwolle , 14 juli 2015

Een 31-jarige vrouw uit Zwolle is veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor enkele brandstichtingen en het stalken van oud-schoolgenoten in Zwolle. Eén van de brandstichtingen was bij het ouderlijk huis van een oud-klasgenoot in de Zwolse binnenstad. De vader raakte daarbij zwaar gewond. De vrouw lijdt aan een ernstige persoonlijkheidsstoornis en is verminderd toerekeningsvatbaar. Zij moet in totaal zo’n 47.300 euro aan schadevergoedingen betalen.

Inbraak op het werk van slachtoffer

Met name de brandstichtingen en het stalken zijn ernstige feiten die de rechtbank de vrouw zwaar aanrekent.  De vrouw stalkte de oud-schoolgenoten onder andere via Facebook en e-mail. Bij één van de slachtoffers brak ze in bij het kantoor van zijn werk. De vrouw is verder schuldig aan brandstichting en vernieling bij het politiebureau in Zwolle aan de Koggelaan en enkele andere vernielingen en diefstallen.

Dwangverpleging noodzakelijk

De vrouw weigerde grotendeels mee te werken aan het onderzoek in het Pieter Baan Centrum. De deskundigen concluderen dat zij lijdt aan in ieder geval een borderline persoonlijkheidsstoornis en ten minste verminderd toerekeningsvatbaar is. De kans op herhaling is groot en de vrouw moet behandeld worden. Omdat zij niet mee zal werken aan een vrijwillige of voorwaardelijke behandeling is tbs met dwangverpleging nodig. De rechtbank oordeelt dat daarnaast een gevangenisstraf uit het oogpunt van vergelding op zijn plaats is.

Uitspraken

Meest gelezen berichten