6 jaar celstraf na gewelddadige overval in 2003 op bloemenhandelaar Zwolle

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > 6 jaar celstraf na gewelddadige overval in 2003 op bloemenhandelaar Zwolle
Zwolle, 28 november 2017

Een 39-jarige man uit Engeland is voor de gewelddadige overval op een Zwolse bloemenhandelaar in 2003 veroordeeld tot 6 jaar cel. De rechtbank Overijssel oordeelt in dit cold caseonderzoek dat de man schuldig is aan het medeplegen van een poging doodslag en het vastbinden van het toen 79-jarige slachtoffer.

DNA

Vastgebonden in bed

De bejaarde bloemenhandelaar werd in de nacht van 9 op 10 juli 2003 door de 39-jarige en een  mededader overvallen in zijn woning in Zwolle. De man werd in zijn bed tijdens zijn slaap vastgebonden met ducttape en met een mes in zijn hoofd, hals en lichaam gestoken. De daders vertrokken zonder buit en bleven destijds spoorloos. Het slachtoffer raakte ernstig gewond en woonde sindsdien in een verzorgingshuis. Hij overleed in 2016.

DNA op ducttape

De rechtbank oordeelt dat de 39-jarige man één van de overvallers is. Zijn DNA dat op drie plekken op de ducttape is gevonden, moet tijdens de overval op de tape zijn gekomen. Op het stuk tape is na zo’n 3,5 meter vanaf het begin van de rol een mengprofiel gevonden van de verdachte en het slachtoffer. De rechtbank komt op grond hiervan tot de conclusie dat het celmateriaal van beide donoren in dezelfde tijdsspanne op de tape is gekomen. Niet voor de overal en niet erna. De tape is immers pas tijdens de overval met het slachtoffer in aanraking gekomen.

Onaannemelijk alternatief

Het alternatieve scenario van de verdachte is volstrekt onaannemelijk, zo oordeelt de rechtbank. De man verklaarde dat zijn DNA weliswaar op de gevonden ducttape zat maar dat hij niets met de overval te maken had. De rol tape zat in een gereedschapskist die hij had uitgeleend. De tape had hij eerder gebruikt bij het afplakken van auto’s, van de auto’s gehaald en weer netjes opgerold om te hergebruiken. Zo zou zijn DNA op de tape zijn gekomen.

Cold case

Door DNA-sporen kwam het cold caseonderzoek tot leven. Een nu 35-jarige man werd in oktober 2015 door de rechtbank vrijgesproken in deze zaak, het hoger beroep loopt nog. Later kwam de 39-jarige man uit Engeland in beeld, na een match in een DNA-databank. De kans dat het DNA niet van de verdachte maar van iemand anders is, is 1 op 1 miljard.

Uitspraken

Meest gelezen berichten