7 Panzerfausten: 8 weken voorwaardelijk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > 7 Panzerfausten: 8 weken voorwaardelijk
Almelo, 27 september 2016

Twee verzamelaars zijn voor het illegale bezit van wapens uit de Tweede Wereldoorlog veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 8 weken en een proeftijd van 1 jaar. De rechtbank Overijssel oordeelt dat de 56-jarige man uit Rossum schuldig is aan het bezit van 7 Panzerfausten, met daarin 5 kilo springstof. De 57-jarige verzamelaar uit Enschede had illegaal een Remington-pistool in zijn bezit. Zij zijn vrijgesproken voor een groot deel van de tenlastelegging.

Kist met panzerfausten

Verwoede verzamelaars

De mannen zijn verwoede verzamelaars van memorabilia uit de Tweede Wereldoorlog en vooral wapens of onderdelen daarvan. Voor hun hobby maakten zij diverse reizen naar Duitsland waarbij zij met anderen groeven op zoek naar spullen. Bij een huiszoeking in mei 2013 vond de politie een groot aantal granaten, mijnen, munitie en onderdelen van wapens en arresteerde de mannen. De 7 Panzerfausten, een Duits antitankwapen, zaten in een ton onder de grond.

Vrijspraak

De mannen zijn vrijgesproken van de invoer van wapens en munitie naar Nederland tussen 2001 en 2013 en het bezit van een groot aantal granaten, mijnen en onderdelen van wapens. In het strafdossier staat niet welke goederen er precies door hen zijn meegenomen naar Nederland en wanneer dat was. Dit kan al voor 2001 zijn gebeurd.

Vondst direct tot ontploffing gebracht

Daarnaast kan de rechtbank geen oordeel vellen of de verzamelaars een groot aantal voorwerpen illegaal in hun bezit hadden. Uit het dossier blijkt niet dat het gaat om gevaarlijke explosieven. In het dossier zijn alleen deels handgeschreven lijsten van gevonden granaten, mijnen en onderdelen. Er zijn geen processen-verbaal of foto’s van de voorwerpen van de huiszoeking gemaakt.

De gevonden explosieven zijn direct door de explosievenopruimingsdienst (EOD) tot ontploffing gebracht. Er is gekozen om geen sporenonderzoek te doen, monsters veilig te stellen of van elk stuk munitie te beoordelen of het een gevaarlijk explosief was.

Uitspraken

Meest gelezen berichten