8 jaar cel voor dodelijke steekpartij Almelo

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > 8 jaar cel voor dodelijke steekpartij Almelo
Almelo  , 06 oktober 2015

De rechtbank Overijssel veroordeelt een 45-jarige verdachte uit Almelo tot 8 jaar cel voor doodslag, poging tot doodslag en een poging tot zware mishandeling. De verdachte stak twee mannen neer in een conflict op 24 januari 2015 tussen twee groepen aan de Sluitersveldssingel in Almelo. Eén man overleed en de andere raakte zwaargewond.

Ruzie tussen groepen

In de nacht van 24 januari ontstond ruzie tussen twee groepen jongeren. Een ruzie, die de 45-jarige verdachte niet raakte, maar waar hij en andere volwassenen zich toch mee bemoeiden. Dit leidde tot een confrontatie bij een flatgebouw aan de Sluitersveldssingel in Almelo. De verdachte ging de flat in en een woning binnen. Een groep waarin zich ook de latere slachtoffers bevonden kwam hem achterna maar stond voor de dichte voordeur. De verdachte pakte in de keuken een mes, trok de voordeur open en viel aan. Daarbij heeft hij een persoon doodgestoken en heeft hij geprobeerd een ander dood te steken.

Geen noodweer

De rechtbank verwerpt het beroep op noodweer. De slachtoffers waren niet gewapend met een mes. Omdat de verdachte zelf een mes had gepakt in de keuken, de voordeur opende en aanviel komt hem geen beroep op noodweer toe.

Blijvend verdriet

De dood van het slachtoffer betekent een groot verlies en een blijvend verdriet voor zijn gezin en naaste familieleden en vrienden. Dat is tijdens de zitting treffend verwoord door de zuster van het slachtoffer die gebruik maakte van het spreekrecht en door een medewerkster van slachtofferhulp, die namens de vrouw en zoon van het slachtoffer schriftelijke slachtofferverklaringen heeft voorgedragen. Dat de gevolgen voor het andere neergestoken slachtoffer niet (nog) ernstiger waren, was geenszins de verdienste van de 45-jarige verdachte.

30 tot 40 vuistslagen

De verdachte is ook veroordeeld wegens een poging tot zware mishandeling die een paar weken eerder plaatsvond. De verdachte sloeg toen in een woning een andere man tientallen keren in het gezicht. Weliswaar had het slachtoffer eerst de verdachte met een stuk hout geslagen en had de verdachte op dat moment het recht om zich te verdedigen, maar verdachte bleef het slachtoffer slaan, zelfs op het moment dat het slachtoffer op de grond lag. Op dat moment was geen sprake meer van een noodweersituatie. Daarover verklaarde de verdachte dat hij het slachtoffer 30 tot 40 vuistslagen heeft toegediend en dat het wel wat minder had gekund, maar dat hij ontzettend boos was en om die reden bleef slaan.

Uitspraken

Meest gelezen berichten