Bedriegende zakenman veroordeeld tot 4 jaar cel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Bedriegende zakenman veroordeeld tot 4 jaar cel
Zwolle, 16 februari 2017

Een 53-jarige man uit de Verenigde Staten is door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf. De man is schuldig aan meerdere oplichtingen, valsheid in geschrifte en faillissementsfraude. Hij deed zich voor als kapitaalkrachtige zakenman en wist met valse beloftes telkens op grote schaal grote geldbedragen, goederen en diensten los te krijgen. De man moet zo’n 635.000 euro aan schadevergoedingen betalen.

Zittingszaal gerechtsgebouw Zwolle

Investeringen die niet kwamen

De Amerikaan zei bijvoorbeeld tegen zijn slachtoffers dat hij een grote investering in hun bedrijf of project zou doen. Maar dan moesten zij eerst een bepaalde dienst verlenen of een kleiner geldbedrag aan hem lenen. De investering kwam nooit en de lening betaalde hij niet terug.

Valse bankgaranties van 1 miljard

De man schermde met valse bankgaranties variërend van enkele miljoenen tot 1 miljard euro. Hij omringde zich met bodyguards en adviseurs, liet zich rijden in limousines en nodigde potentiële zakenpartners uit in dure hotels en skyboxen in de Amsterdam ArenA of het Gelredome in Arnhem.

Nooit iets zelf betaald

De rechtbank merkt op dat uit het dossier niet blijkt dat de man zelfs maar één betaling uit eigen middelen heeft gedaan. Voor zover hij al iets betaalde, kwam dat geld van anderen, bijvoorbeeld uit geldleningen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten