Cel voor vader die zijn kinderen ontvoerde uit Enschede

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Cel voor vader die zijn kinderen ontvoerde uit Enschede
Almelo, 22 december 2017

Een 35-jarige man uit Syrië is door de rechtbank Overijssel veroordeeld voor het ontvoeren van zijn 3 jonge kinderen tot een celstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. De man nam ze zonder toestemming mee uit het huis van hun moeder in Enschede en werd na een 11 dagen durende reis aangehouden in Hongarije. De man moet ook een schadevergoeding betalen van bijna 5000 euro en krijgt een contactverbod opgelegd.

Met de trein door Europa

De man en vrouw lagen in scheiding en in het kader van de omgangsregeling was hij op 19 mei 2017 bij de vrouw in huis om de kinderen te bezoeken. Toen de vrouw naar de voedselbank ging nam hij zijn twee zoontjes van 5 en 4 jaar en dochtertje van 2 mee in een klaarstaande auto en vertrok naar Duitsland. Vanuit daar reisden ze met de trein door Duitsland, Oostenrijk en Hongarije en is hij 11 dagen later op 30 mei in de internationale trein vlakbij de grens met Roemenië aangehouden. Dat de kinderen naar hun moeder in Enschede terugkeerden is niet de verdienste van de man geweest, maar van het alerte en adequate optreden van de Hongaarse politie.

Doel onduidelijk

De man was op het moment van aanhouding nog steeds met de kinderen onderweg en op reis en het leek erop dat die reis nog niet ten einde was. Over het doel en het verloop van zijn reis door Europa verklaarde onduidelijk en wisselend. Omdat de man geen openheid van zaken heeft gegeven over de reden van zijn reis, de beoogde eindbestemming en geen inzicht toont in het kwalijke van zijn gedrag, houdt de rechtbank er ernstig rekening mee dat hij weer in de fout zal gaan. Daarom legt de rechtbank hem naast de celstraf een contactverbod op dat meteen ingaat.

Gevlucht uit Syrië

Hoewel de rechtbank zich ervan bewust is dat de voorgeschiedenis van de man voor hem en ook voor zijn gezin ingrijpend is geweest, kan dit het handelen niet rechtvaardigen. In de voorliggende jaren vluchtte hij uit Syrië, waarbij hij zijn gezin moest achterlaten. Hij kwam terecht in Nederland en is hij na maanden herenigd met zijn gezin. Na korte tijd liet zijn echtgenote hem weten dat zij van hem wilde scheiden.

Angst en onzekerheid

Ondanks hun verleden is hij ook de vader van de drie jonge kinderen en had hij zich als ouder moeten realiseren dat wat hij deed allesbehalve in het belang van de kinderen is en is geweest. Hij haalde de zeer jonge kinderen van 5, 4 en 2 jaar abrupt weg bij hun moeder en hun vertrouwde omgeving. Hiermee maakte hij ook ernstig misbruik van het vertrouwen van de vrouw. Als moeder heeft zij elf dagen in angst en onzekerheid geleefd over het verblijf en het lot van haar drie nog jonge kinderen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten