Celstraf voor ronselaar schijnhuwelijken met Nigerianen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Celstraf voor ronselaar schijnhuwelijken met Nigerianen
Zwolle, 26 april 2016

Een 31-jarige man uit Nigeria is tot 27 maanden celstraf veroordeeld voor het ronselen van Nederlandse vrouwen voor schijnhuwelijken in Frankrijk met Nigeriaanse mannen. Daarnaast moet hij ruim 54.000 euro illegaal verdiend geld aan de Staat betalen.

Mensensmokkel

De man maakte gedurende een langere periode deel uit van een organisatie die zich op grote schaal bezig hield met mensensmokkel. Hij bracht Nederlandse vrouwen van Antilliaanse afkomst in contact met Nigeriaanse mannen, om in Frankrijk een schijnhuwelijk aan te gaan. De mannen verbleven illegaal in Frankrijk en konden via een huwelijk makkelijker in de Europese Unie blijven.

Alleenstaande moeders

Aan de Nederlandse vrouwen, veelal alleenstaande moeders met zeer beperkte middelen van bestaan, beloofde de man een bedrag van een paar duizend euro. De vrouwen ontvingen naderhand niets. De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij door deze handelwijze misbruik maakte van zwakkere mededaders.

Een aantal vrouwen is in december 2014 veroordeeld voor de schijnhuwelijken. Zie onder andere uitspraken ECLI:NL:RBOVE:2014:6933 en ECLI:NL:RBOVE:2014:6945.

Uitspraken

Meest gelezen berichten