Celstraffen voor mensensmokkel van Syrische vluchtelingen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Celstraffen voor mensensmokkel van Syrische vluchtelingen
Zwolle, 26 januari 2016

Twee mannen uit Zaandam en Leeuwarden zijn veroordeeld tot 30 en 18 maanden cel voor het smokkelen van Syrische vluchtelingen. De mannen reden met gehuurde busjes van Italië, via Frankrijk naar Nederland. Zij zetten de vluchtelingen af in de buurt van het asielzoekerscentrum (AZC) in Ter Apel. De vluchtelingen betaalden forse bedragen voor hun tocht naar Nederland.

Meerdere Syrische vluchtelingen

De rechtbank Overijssel veroordeelt de 48-jarige man uit Zaandam tot een celstraf 30 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. De 46-jarige man uit Leeuwarden is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.

De uit Syrië afkomstige Zaandammer smokkelde verschillende keren meerdere Syrische vluchtelingen naar Nederland. Samen met de in Libanon geboren man uit Leeuwarden bracht hij een groep vluchtelingen via Frankrijk naar Nederland, waar waar ze naar het AZC in Ter Apel werden gebracht. Verder hielp hij andere vluchtelingen met hun reis vanuit verschillende plekken in Europa naar Nederland.

Grote geldbedragen

De twee smokkelaars maakten voor eigen gewin gebruik van de kwetsbare positie van anderen door grote geldbedragen te vragen voor hun inspanningen. Zo droegen de mannen bij aan het in stand houden van een illegaal circuit. Zij doorkruisten daarmee het beleid van de betrokken overheden om een gereguleerd immigratiebeleid te voeren.

Uitspraken

Meest gelezen berichten