Celstraffen voor mishandeling NS-personeel in Almelo

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Celstraffen voor mishandeling NS-personeel in Almelo
Almelo, 01 april 2015

De rechtbank Overijssel veroordeelt twee mannen tot gevangenisstraffen van 12 en 4 maanden omdat zij op het station van Almelo een conducteur en een machinist van de NS hebben mishandeld. De rechtbank rekent het beide mannen zwaar aan dat ze tijdens de treinreis van Rijssen naar Almelo bijzonder hinderlijk en provocerend waren en steeds de confrontatie zochten, terwijl de conducteur en machinist slechts hun werk deden en probeerden om de situatie niet te laten escaleren.

Poging zware mishandeling

De 30-jarige man uit Rijssen is de aanstichter, hij krijgt een celstraf van 12 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar en bijzondere voorwaarden voor een poging zware mishandeling, diefstal en belediging van de conducteur. Hij moet een schadevergoeding van 1360 euro betalen aan de conducteur. De 20-jarige man uit Schiedam had een kleiner aandeel, hij is veroordeeld tot 4 maanden gevangenis voor de mishandeling van de machinist en het betalen van een schadevergoeding van 600 euro.

Confrontatie

De twee mannen vielen al op station Rijssen en tijdens de treinreis een voor hen onbekend meisje lastig. Zij zochten tegen haar wil steeds contact met haar, gingen bij haar zitten in een verder lege coupé en volgden haar toen zij een andere zitplaats opzocht. De conducteur liet het meisje daarop in de eerste klas coupé zitten. De machinist en de conducteur hebben op het station in Rijssen nog overwogen om de politie te bellen, maar besloten de verdachten het voordeel van de twijfel te geven. Echter was de situatie voor de conducteur en de machinist hiermee niet ten einde. Aangekomen op het eindstation Almelo, gingen de mannen opnieuw de confrontatie aan, wat leidde tot de geweldsuitbarsting.

Uitoefenen van hun werk

Het excessief gewelddadige gedrag van de twee mannen is bijzonder ernstig, vooral omdat de slachtoffers slechts bezig waren met het uitoefenen van hun werkzaamheden als conducteur en machinist. De conducteur en machinist zijn niet opgeleid als beveiliger en werden tegen wil en dank met - deze niet af te wenden - gewelddadige situatie geconfronteerd, terwijl zij slechts hun werkzaamheden wilden verrichten. Daarbij zagen zij zich genoodzaakt om een passagier in bescherming te nemen.

Geschokt

Het gebeuren heeft diepe impact gehad op de conducteur en machinist. Daarnaast heeft het ook de getuigen en omstanders geschokt, zoals is gebleken uit de camerabeelden waarop is te zien dat meerdere mensen in paniek van het perron af rennen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten