Geen straf voor steekpartij Sumatrastraat Zwolle wegens noodweer

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Geen straf voor steekpartij Sumatrastraat Zwolle wegens noodweer
Zwolle, 11 februari 2014

De rechtbank Overijssel ontslaat een 35- jarige Zwollenaar van rechtsvervolging voor doodslag op een man in de Sumatrastraat in Zwolle in juni 2013. De rechtbank oordeelt dat er sprake is van noodweer. Het slachtoffer overleed na messteken in de borststreek die hij opliep tijdens een schermutseling met verdachte.

Agressief

Op 9 juni 2013 bevinden de ex-partner van het slachtoffer, haar zwager (de verdachte) en een vriendin zich bij haar huis aan de Sumatrastraat in Zwolle. Wanneer het latere slachtoffer de straat inkomt is hij zeer agressief in de richting van zijn ex-partner. De aanwezige vriendin wordt vervolgens door het slachtoffer gewelddadig aangevallen, waarna de verdachte en zijn schoonzus haar trachten te ontzetten. Hierdoor richt de agressie van het slachtoffer zich op zijn ex-partner (de schoonzus van verdachte) en op verdachte.

Noodweer

De rechtbank laat in het midden hoe het mes terecht kwam in de vechtpartij. Wel acht de rechtbank bewezen dat de verdachte met opzet zwaaide en duwde met het mes in de richting van het slachtoffer, waarbij het slachtoffer dodelijk gewond is geraakt, maar de rechtbank ziet dit in de context van het excessieve geweld dat er plaatsvond. De raadsman van verdachte beriep zich dan ook op noodweer omdat verdachte zich moest verdedigen tegen de agressie van het slachtoffer, waarbij de rechtbank oordeelt dat de verdachte proportioneel heeft gehandeld.

Verklaring schoonzus

De verklaring van de schoonzus van verdachte, die op de terechtzitting als getuige werd gehoord en verklaarde dat verdachte een mes uit haar keuken had meegenomen naar buiten, werd, omdat zij eerder meermalen had verklaard geen mes te missen en zich over het gebeuren nauwelijks iets kon herinneren, buiten beschouwing gelaten.

De rechtbank acht het feit derhalve niet strafbaar en ontslaat de verdachte van alle strafvervolging.

Uitspraken

Meest gelezen berichten