Geen vergoeding voor daling aantal ritten Regiotaxi Twente

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Geen vergoeding voor daling aantal ritten Regiotaxi Twente
Almelo, 08 december 2015

Zeven Twentse gemeenten hoeven geen vergoeding te betalen aan Brookhuis Personenvervoer. Dat heeft de voorzieningenrechter in Almelo vandaag besloten. Brookhuis voert na een aanbesteding sinds april 2015 de regiotaxiritten in de zeven gemeenten uit. Het bedrijf wilde een vergoeding van de gemeenten omdat het aantal uitgevoerde ritten achterbleef bij de verwachtingen, waardoor Brookhuis in financiële problemen dreigt te komen.

Verkeerde been

Volgens Brookhuis heeft zij recht op een vergoeding omdat het aantal ritten met de Regiotaxi achterblijft bij de in de aanbesteding genoemde aantallen. Daardoor is Brookhuis door de gemeenten op het verkeerde been gezet, zo vindt het bedrijf. Het bedrijf stelt dat is afgesproken dat de gemeenten in dat geval met een aanvaardbare oplossing moeten komen. De gemeenten stellen dat die afspraak alleen geldt als de daling van het aantal ritten komt door een beleidswijziging. Omdat dat niet het geval is valt de daling onder het normale ondernemersrisico van Brookhuis.

Oordeel rechter

De rechter oordeelt dat de gemeenten Brookhuis niet hoeven te compenseren. In de aanbesteding stond duidelijk vermeld dat de genoemde rittenaantallen slechts een indicatie waren en dat daaraan geen rechten konden worden ontleend. Ook hebben de gemeenten geen minimum aantal ritten gegarandeerd en komt de daling niet door een beleidswijziging van de gemeenten. Van een professionele partij als Brookhuis mag verwacht worden dat zij zelf rekening houdt met de mogelijkheid van een daling van het aantal ritten. Als het bedrijf door de daling in de financiële problemen komt, zoals op de zitting gesteld, dan valt dat onder het normale ondernemersrisico.

Uitspraken

Meest gelezen berichten