Gevangenisstraffen, jeugddetentie en vrijspraken in zaak groepsverkrachting Zwolle

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Gevangenisstraffen, jeugddetentie en vrijspraken in zaak groepsverkrachting Zwolle
Zwolle, 15 april 2014

De rechtbank Overijssel veroordeelt drie meerderjarige en twee minderjarige jongemannen tot gevangenisstraffen en jeugddetentie voor hun rol bij een groepsverkrachting van een 15-jarig meisje in Zwolle. Twee andere verdachten zijn vrijgesproken.

Vijf jongemannen in de leeftijd van 17 tot en met 20 jaar waren 5 september 2013 in het huis van de oma van verdachte M. Y. (17) aan de Kastanjestraat in Zwolle. Alle vijf hebben in dat huis seks gehad met het minderjarige slachtoffer. Vast is komen te staan dat zij door vier jongens is verkracht. In de zaak van verdachte I. B. (18) is de verkrachting niet bewezen, wel is hij veroordeeld voor het plegen van ontucht.

Vrijspraak

Verdachten S. Al B. (18) en E. Y. (21) zijn vrijgesproken van hun rol in de groepsverkrachting. De rechtbank oordeelt dat niet bewezen is dat tussen het meisje en verdachte Al B. in het huis aan de Kastanjestraat seks heeft plaatsgevonden. In de zaak van E. Y. is er onvoldoende bewijs om hem op de bewuste locatie te plaatsen op die 5 september.

Dwang

Er was sprake van dwang omdat er een psychisch en getalsmatig overwicht was van de verdachten op het slachtoffer. Zij bevond zich in een slaapkamer in een onbekend huis, met een groep onbekende jongens die ouder waren en die onderling in een – voor haar – vreemde taal spraken.

Straffen

De rechtbank heeft bij de strafbepaling laten meewegen dat het lijkt, gezien de leeftijdsfase waarin de verdachten allen verkeren, dat zij zich hebben laten meeslepen door hun eigen driftleven en zo de belangen van het slachtoffer totaal uit het oog zijn verloren. De rechtbank ziet dit als een mogelijke verklaring en zeker niet als een excuus.

De leidende rol van de minderjarige verdachte M. Y. (17 jaar) zorgt er voor dat de rechtbank hem een langere onvoorwaardelijke jeugddetentie oplegt dan de officier van justitie heeft geëist. Ditzelfde geldt in zekere zin voor M. B. (17), gelet op zijn aandeel.

In de andere zaken oordeelt de rechtbank dat het strafverminderend is dat zij jong zijn, geen van allen eerder voor dit soort feiten met justitie in aanraking zijn gekomen en dat zij geen fysiek geweld hebben gebruikt. In het geval van verdachten S. K. (20) en K. D. (18) woog de rechtbank mee dat zij enig inzicht gaven in hun aandeel.

  • Verdachte M. Y. (17): jeugddetentie van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar en de bijzondere voorwaarde dat verdachte zich houdt aan de aanwijzingen van de jeugdreclassering ook als dit inhoudt het volgen van het ITB-Harde Kern traject én het doen van de leerstraf Respect Limits (variant extra plus). Zie uitspraak ECLI:NL:RBOVE:2014:1991;
  • Verdachte I. B. (18): gevangenisstraf van 9 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar;
  • Verdachte K. D. (18): gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar;
  • Verdachte M. B. (17): jeugddetentie van 15 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar en de bijzondere voorwaarde dat verdachte zich houdt aan de aanwijzingen van de jeugdreclassering ook als dit inhoudt het volgen van een behandeling bij Accare of een soortgelijke instelling en het volgen van de leerstraf Respect Limits;
  • Verdachte S. K. (20): gevangenisstraf van 24 maanden waarvan 8 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.
  • Verdachte S. Al B. (18): vrijspraak.
  • Verdachte E. Y. (21): vrijspraak.

Verdachten M. Y., K. D., M. B. en S. K. moeten een schadevergoeding betalen van ruim 4.000 euro. Verdachte I. B. moet een schadevergoeding van 500 euro betalen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten