Jaar cel voor hennepkwekende politieman

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Jaar cel voor hennepkwekende politieman
Almelo, 04 maart 2016

Een politieman die samen met een ander een hennepkwekerij runde in Vriezenveen, harddrugs bezat en illegale erectiepillen verkocht moet 1 jaar de gevangenis in. Dat heeft de rechtbank Overijssel besloten. Naast de hennepkwekerij wordt de politieman uit Nijverdal ook veroordeeld voor schending van het ambtsgeheim. De man gebruikte informatie van de politie om zijn collega’s een stap voor te blijven. Twee medeverdachten uit Hengelo en Nijverdal zijn veroordeeld tot een taakstraf en een geldboete.

Hennepkwekerij

Politieman. Foto: ministerie van Algemene zaken
Foto: ministerie van Algemene zaken

De man werkte als politieagent bij de politie in Vriezenveen. Daar had hij als taakaccent de bestrijding van hennep. Ondertussen runde hij echter meer dan 8 maanden lang samen met een 30-jarige man uit Hengelo een hennepkwekerij in Vriezenveen.

Onder andere door de kennis die hij door zijn werk bij de politie had kon de kwekerij zo lang in werking blijven. Toen zijn collega’s bij de politie de kwekerij op wilden rollen tipte hij zijn compagnon over de naderende inval. Die vond echter al plaats voordat de kwekerij helemaal was afgebroken.

Vertrouwen

De rechtbank neemt het de man ernstig kwalijk dat juist hij, als politieman met als taakaccent de bestrijding van hennep, zich heeft ingelaten met de teelt van softdrugs. De politie neemt een bijzondere plaats in de samenleving in. Diezelfde samenleving verwacht dat politiemensen integer en onkreukbaar zijn.

Door zich in te laten met hennepteelt en harddrugs en door zijn ambtsgeheim te schenden heeft de man ernstig inbreuk gemaakt op het vertrouwen dat de maatschappij in de politie mag hebben. Ook heeft hij het vertrouwen van zijn collega’s beschaamd. Daarop kan alleen gereageerd worden met een onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

Taakstraf en boete voor medeverdachten

Twee medeverdachten zijn voor hun aandeel veroordeeld een taakstraf en een geldboete. De 30-jarige man uit Hengelo krijgt voor de hennepkwekerij een taakstraf opgelegd van 150 uur en een voorwaardelijk celstraf van 1 maand.

De 35-jarige vriendin van de politieman is voor de handel in illegale erectiepillen veroordeeld tot een geldboete van 500 euro. De rechtbank oordeelt dat de vrouw beter had moeten weten vanwege haar achtergrond als ambulanceverpleegkundige.

Uitspraken

Meest gelezen berichten