Jeugddetentie en behandeling na aanvallen en bedreigen agenten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Jeugddetentie en behandeling na aanvallen en bedreigen agenten
Almelo , 30 juli 2015

De rechtbank Overijssel veroordeelt een 19-jarige man uit Hengelo tot een jeugddetentie van 227 dagen en een verplichte behandeling. Hij krijgt de straf wegens poging tot doodslag op 2 agenten en bedreiging van 3 andere agenten. De man, met psychische problemen, viel in dronken toestand met 2 grote messen de politiemensen aan. Omdat hij niet reageerde op bevelen en een waarschuwingsschot, waren de agenten genoodzaakt gericht op zijn benen te schieten.

De Hengeloër is verminderd toerekeningsvatbaar. Als hij onvoldoende meewerkt aan zijn behandeling dan wordt hij 3 jaar lang opgenomen in een inrichting voor jeugdigen. De agenten moet hij een schadevergoeding betalen.

Grote messen

Op 5 augustus 2014 loopt de jonge man, die onder meer lijdt aan een posttraumatische stressstoornis en een alcoholverslaving, in Hengelo op straat. Hij is gewapend met 2 grote messen en is dronken en in de war. Agenten die ter plaatse zijn gekomen, praten op hem in om hem zo ver te krijgen dat hij zijn wapens laat vallen en met hen in gesprek gaat. In plaats daarvan maakt hij zwaaiende en stekende bewegingen met de messen en roept hij dat hij de agenten dood gaat maken.

Aanval

Na enige tijd loopt de man, nog altijd gewapend, richting een huis en belt daar aan. Omdat de agenten bang zijn dat hij de bewoners van het huis aan zal vallen, proberen ze hem met de auto de bosjes in te drukken om hem zo aan te kunnen houden. De poging mislukt, de man blijft op de been en valt nu daadwerkelijk de politie aan. Hij reageert niet op bevelen om te stoppen en ook niet op een waarschuwingsschot. In plaats daarvan rent hij zwaaiend met zijn messen op 2 agenten af. Als de man vlakbij de politiemensen is, schieten ze gericht op zijn benen. De man wordt geraakt en valt. Pas daarna kan hij worden aangehouden.

Poging doodslag en bedreiging

De rechtbank oordeelt dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan poging tot doodslag op de 2 politiemensen waar hij op afrende. Ook heeft hij in totaal 5 agenten ernstig bedreigd. De agenten voelden zich gedwongen om de man neer te schieten, wat een grote impact op hen heeft gehad. Een van de agenten is gewond geraakt toen zij ten val kwam tijdens de schietpartij.

Straf en behandeling

De man is vanwege zijn persoonlijkheidsstoornissen verminderd toerekeningsvatbaar. Het is van groot belang dat de man behandeld wordt zodat hij na zijn straf succesvol kan terugkeren in de maatschappij. De feiten zijn zo ernstig, dat hij daarnaast ook een onvoorwaardelijke straf verdient

De rechtbank veroordeelt de man tot een onvoorwaardelijke jeugddetentie van 227 dagen en een verplichte behandeling onder begeleiding van de reclassering. Daarnaast legt de rechtbank een geheel voorwaardelijke plaatsing in een inrichting voor jeugdigen aan de man op. Deze maatregel wordt alleen uitgevoerd als hij de komende 2 jaar niet goed meewerkt aan zijn behandeling. Tot slot moet hij de agenten een schadevergoeding betalen van in totaal 6.300 euro.

Uitspraken

Meest gelezen berichten