Laden...

Letselschadebemiddelaar veroordeeld voor fraude en verduistering

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Letselschadebemiddelaar veroordeeld voor fraude en verduistering
Almelo, 09 februari 2021

Een letselschadebemiddelaar uit Enschede is veroordeeld tot 14 maanden celstraf. De 41-jarige man gebruikte opzettelijk valse arbeidsovereenkomsten en salarisstroken om 300.000 euro schadevergoeding te krijgen van een verzekeraar. Daarnaast verduisterde hij door verzekeraars uitgekeerde letselschadebedragen van zijn cliënten. Hij moet hen schadevergoedingen betalen van ruim 276.000 euro.

​Grote zorgen

De man toonde geen inzicht in zijn handelen. Sterker nog: hij schermde tijdens de zitting met het vele contante geld dat hij in zijn bezit zou hebben en de nog hogere claim die hij namens zijn broer wilde indienen bij de verzekeraar. Het baart de rechtbank grote zorgen dat hij nog actief is in de letselschadebranche en zelfs mensen daarin opleidt.

Cliënten afhankelijk

Als letselschadebemiddelaar maakte hij misbruik van het vertrouwen dat hij genoot van zijn cliënten en latere slachtoffers. Zij waren op dat moment afhankelijk van hem en mogelijk ook van de bedragen die zij vanwege geleden letselschade in 2015 hadden moeten ontvangen. Ruim vijf jaar later hebben zij deze bedragen nog steeds niet (volledig) ontvangen.

Eén van de slachtoffers won in 2016 al een civiele procedure en had met dat vonnis recht op ruim 50.000 euro. Zelfs een kort geding dat daarna volgde en de daaropvolgende getroffen executiemaatregelen leidden er niet toe dat de letselschadebemiddelaar zijn verplichtingen nakwam. De rechtbank rekent hem dit alles zwaar aan.

Bijkomende straf

Als bijkomende straf gelast de rechtbank de openbaarmaking van dit vonnis. Dat betekent dat de naam van de man niet geanonimiseerd wordt in de gepubliceerde uitspraak (zie ECLI:NL:RBOVE:2021:539). Normaal gesproken worden namen in uitspraken altijd weggehaald in verband met de privacy.

Uitspraken